Retten har talt: Uber-chauffører kørte pirattaxi

Københavns Byret har i dag idømt seks Uber-chauffører domme for ulovlig taxikørsel. De har fået bøder på mellem 2.000 og 6.000 kroner.
I dag faldt der dom i en længe ventet sag mod seks chauffører fra den kontroversielle tjeneste Uber.
I dag faldt der dom i en længe ventet sag mod seks chauffører fra den kontroversielle tjeneste Uber. Foto: Simon Skipper/Scanpix

Opdateret kl. 14:40

Taxibranchen og fagbevægelsen kan i dag ånde lettet op. Det står klart, efter det kl. 13:00 blev offentliggjort, at seks Uber-chauffører er skyldige i ulovlig taxikørsel, også kaldet piratkørsel.

De seks chauffører er blevet idømt bøder på mellem 2.000 og 6.000 kroner af en enig domsmandsret i Københavns Byret. Alle seks tiltalte chauffører nægtede sig skyldige.

- I alle 6 sager fandt en enig domsmandsret det bevist, at de tiltalte havde haft passagerer, som havde bestilt tiltalte til kørsel via Uber-app, og som dermed skulle betale for kørslen efter Ubers takster, i et køretøj, som ikke var godkendt og registreret til taxikørsel, skriver Københavns Byret i en pressemeddelelse.

I alt er mindst 40 andre Uber-chauffører sigtet at Københavns Politi for at køre piratkørsel. Senioranklager Elisabeth Boserup oplyser, at hun forventer, at der vil blive rejst tiltalte i en stor dele af sagerne.

Dom: Det er ikke samkørsel

Centralt i sagen står, hvorvidt der juridisk betragtet var tale om taxikørsel eller samkørsel. Uber argumenterer normalt med, at deres tjenester er en platform, hvor man deles om de såkaldt "direkte forbundne udgifter", når man skal sammen vej.

Retten mener dog, at betalingen for Uber-turene går ud over de "direkte forbundne udgifter" med turen. Her har retten sammenlignet de nuværende benzinpriserne med Ubers takster og konkluderet, at Ubers takster klart overstige, hvad man må tage for samkørsel. Derfor er der tale om taxikørsel, som chaufførerne ikke har haft tilladelse til.

Frikendt for andet forhold

De seks chauffører var også tiltalte for en række andreforhold, blandt andet at de ikke havde det førerkort, som kræves for taxikørsel. Det punkt er de frifundet for, da retten mener,  at det ville svare til at straffe en person for ikke at have kørekort og samtidig straffe vedkommende for ikke at have medbragt det.

To andre forhold er dog fortsat uafklarede. Hvis det viser sig, at de seks personer har kørt Uber-kørsel i en bil, der ikke var godkendt og registret til taxikørsel, vil de også blive fundet skyldige i det. Tilsvarende vil de også blive fundet skyldige i ikke at have haft erhvervskørekort, hvis det viser sig at være tilfældet.

 

Lukkede i Sverige efter domme

Dommene kan vise sig at være afgørende for Ubers fremtid i Danmark, selvom det ikke var selve virksomheden Uber, der var for retten. I Sverige valgte Uber nemlig at lukke for deres mest kendte tjeneste UberPOP, efter at flere domstole havde dømt i alt 30 svenske Uber-chauffører skyldige i at køre ulovlig taxikørsel.

Noget tyder dog på, at Uber under alle omstændigheder fortsat vil have en tilstedeværelse i Danmark. Som de første kunne Avisen.dk nemlig onsdag fortælle, at Uber vil lancere en ny tjeneste, der skal levere mad i København. En oplysning, som Uber senere bekræftede.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.