Retspersonale: ”Det er altså menneskeliv, det handler om”

HK-formand Kate Kengen er rystet over regeringens kovending i sagen om øget sikkerhed ved de danske domstole. Det kan snildt ske igen, siger hun.
- Enhver kan jo gå ind i bygningerne. Det er menneskeliv, det handler om, og det kan snildt ske igen. Hvis politikerne reagerer, er det dem, der står med ansvaret for det. Det er jo spørgsmålet om, hvor meget et menneskeliv er værd, siger Kate Kengen, der er formand for HK-Landsklubben Danmarks Domstole og tillidsrepræsentant i Københavns Byret.
- Enhver kan jo gå ind i bygningerne. Det er menneskeliv, det handler om, og det kan snildt ske igen. Hvis politikerne reagerer, er det dem, der står med ansvaret for det. Det er jo spørgsmålet om, hvor meget et menneskeliv er værd, siger Kate Kengen, der er formand for HK-Landsklubben Danmarks Domstole og tillidsrepræsentant i Københavns Byret. Simon Skipper/Scanpix

Medarbejderne ved Københavns Byret i Hestemøllestræde var den 16. september vidne til, at en 67-årig mand skød og dræbte en advokat og sårede sin svigersøn, da han trak en oversavet riffel op af en brun taske og affyrede adskillige skud mod dem.

Straks satte daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) fart i planerne om mere sikkerhed ved de danske domstole, der kun i særlige tilfælde tjekker folks tasker for eksempelvis våben. Men nu viser det sig, at der er ikke afsat penge af til formålet i den finanslov, som Folketinget netop har vedtaget. I stedet skal domstolene finde midler i de eksisterende budgetter, forklarede retsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen, fredag til DR.

Målløs

Den udmelding chokerer Kate Kengen, der er formand for HK-Landsklubben Danmarks Domstole og tillidsrepræsentant i Københavns Byret. Hun repræsenterer eksempelvis de sekretærer, der måtte gemme sig bag skranken, da den 67-årige morfar gik amok i september.

- Efter episoden stod politikerne i kø for at spørge, hvad vi ville have. Men politikere er jo politikere. Jeg er godt nok målløs over Trine Bramsen. Jeg tror, hun skal have et kursus i offentlige budgetter, for hvordan havde hun forestillet sig, at vi selv skulle finde penge til vagter? Skal vi lade være med at betale husleje? spørger Kate Kengen, inden hun advarer:

- Enhver kan jo gå ind i bygningerne. Det er menneskeliv, det handler om, og det kan snildt ske igen. Hvis ikke politikerne reagerer, er det dem, der står med ansvaret for det. Det er jo spørgsmålet om, hvor meget et menneskeliv er værd, siger hun.

Den 67-årige morfar var mødt op i retten med en fuldmagt fra sin datter i en samværssag om forældremyndigheden over et treårigt barn. Datteren var selv forhindret i at møde op, mens barnets far altså blev skudt og kørt til Rigshospitalets traumecenter, hvor han sidenhen kom sig efter skudepisoden.

Kan ikke finde pengene

Kort efter skærpede flere af landets domstole sikkerheden i og omkring retsbygningerne. Kate Kengen, der repræsenterer mere end 1.000 medarbejdere ved domstolene, forklarer, at hun har været med til at kigge dybt i budgetterne ved Københavns Byret for at finde ekstra penge til sikkerhed.

Men der er bare ikke nok til at ansætte vagtfolk. Og det er ærgerligt, for hun har besøgt kollegaer i Norge og Sverige, der fortæller om effektiv adgangskontrol, uden at det skræmmer borgere væk. Det må Kate Kengen og hendes stadig påvirkede kollegaer nu kigge langt efter.

Tilbage på arbejde

- De kollegaer, der oplevede det her, var ude for en meget traumatisk oplevelse. Jeg har selv været inde i huset, og man kan ikke helt lade være med at skæve til døren, hvor det skete. Så det er klart, at de er målløse over den seneste udmelding, siger Kate Kengen.

Hun forklarer dog, at samtlige HK’ere igen er tilbage på arbejde. Alle medarbejdere får desuden også kurser i konflikthåndtering, der kan bruges i ophedede situationer.

- Det hjælper bare ikke, når nogen trækker et våben, siger hun.

Trine Bramsen afviser kritikken:

- Jeg vil ikke bevæge mig ned på det niveau i en vigtig debat om sikkerhed. Justitsministeren har klart tilkendegivet, at der skal ske et løft af sikkerheden i retssalene. Med et budget på 1,8 mia. om året – heraf penge til netop udbygning af sikkerheden samt vedligehold, da er det vurderingen fra ministeriets side, at det er muligt at gennemføre forbedringer på sikkerheden. Der er en plan for forbedring af sikkerheden, som lige nu drøftes mellem styrelse og ministerium, skriver hun i en mail til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.