Republikaner: Obamas lov saboterer samarbejde

Republikaneren John Boehner siger, at præsident Obama saboterer chancer for samarbejde med ny lov.
Barack Obamas reformer af det amerikanske immigrationssystem ødelægger chancerne for, at republikanerne og demokraterne kan samarbejde, siger republikanerne.
Barack Obamas reformer af det amerikanske immigrationssystem ødelægger chancerne for, at republikanerne og demokraterne kan samarbejde, siger republikanerne. Foto: Evan Vucci/AP

Formanden for Repræsentanternes Hus i USA's kongres, republikaneren John Boehner, siger, at præsident Barack Obamas bebudede reformer af USA's immigrationssystem har ødelagt mulighederne for, at de to store partier i fællesskab kan gennemføre en ny lovgivning på området.

Boehner gør det klart, at republikanerne har til hensigt at bekæmpe præsidentens planer, som han offentliggjorde i en tv-tale til nationen.

- Gennem hele året har jeg advaret præsidenten om, at gentagne trusler om at handle uden om Kongressen i forbindelse med immigration, vil gøre det umuligt at opbygge den nødvendige tillid til at gennemføre et samarbejde.

Det siger Boehner i en reaktion på Obamas tale fra Det Hvide Hus torsdag (natten til fredag dansk tid).

- Med denne handling har præsidenten med overlæg valgt at sabotere enhver chance for en reform med støtte fra begge partier, hvilket han ønskede, siger Boehner videre.

Obama slog i sin tale til nationen fast, at han er i sin fulde og gode ret til at gennemføre en immigrationsreform uden om Kongressen.

- Jeg har som præsident den lovmæssige hjemmel til at tage disse skridt, som vil gøre vores immigrationssystem mere fair, sagde Obama i talen, hvor han lovede omkring fem millioner illegale indvandrere midlertidig opholdstilladelse.

Blandt de republikanske kongresmedlemmer har flere foreslået, at Kongressen, hvor Republikanerne sidder tungt på flertallet, ikke godkender statens budgetter.

Dermed vil det amerikanske statsapparat blive lukket ned på samme måde, som det skete i 16 dage for cirka et år siden, hvor nationalparker blevet lukket for offentligheden, og tusindvis af offentligt ansatte ikke kunne møde på arbejde.

Barack Obama afviser, at han giver de illegale indvandrere "amnesti", som Republikanerne har kaldt det.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.