Rentefald giver købere 100.000 mere til bolig

Den rekordlave rente er en gave til boligkøberne. Det seneste år har de fået 120.000 kroner mere at købe bolig for, viser beregninger.
Udbuddet af boliger er faldet drastisk det seneste år, bl.a. fordi flere førstegangskøbere har fået råd til at gå fra leje til eje.
Udbuddet af boliger er faldet drastisk det seneste år, bl.a. fordi flere førstegangskøbere har fået råd til at gå fra leje til eje. Foto: www.colourbox.com/free

Den historisk lave rente giver boligkøbere flere penge at købe bolig for og dermed flere huse og lejligheder at vælge imellem.

Det skyldes, at rådighedsbeløbet stiger, når ydelsen falder, og dermed kan en vordende boligejer blive kreditgodkendt til højere lån.

En gennemsnitlig boligejer kan i dag købe bolig for 120.000 kroner mere end for ét år siden. Det viser beregninger fra Nykredit.

- Man bliver kreditgodkendt på ydelsen på et 30-årigt fastforrentet lån, og takket være de store rentefald kan man alt andet lige få lov at købe mere hus målt i kroner og øre, siger forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen fra Nykredit til Newspaq.

Renten på et fastforrentet realkreditlån er på et år faldet fra 3,64 procent til blot 2,2 procent.

Det betyder, at den månedlige ydelse på et fastforrentet lån med afdrag er faldet fra 4100 kroner til mindre end 3700 kroner for et lån på én million kroner.

Samme melding lyder fra Nordea. Det fortæller boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

- En køber, der for et halvt år siden kunne låne godt 2,5 millioner kroner til bolig, kan i dag kan låne 2,6 millioner kroner - altså 100.000 kr. ekstra til ny bolig, siger hun til Newspaq.

Når køberne får flere penge at købe bolig for, vil det alt andet lige betyde, at boligpriserne stiger, klarer boligøkonomen i Nordea.

- De steder, der kan forvente den største stigning, er de dyre steder i landet. Der er billige steder i landet, hvor det ikke betyder noget, at renten falder, for der er ingen købere, siger Lise Nytoft Bergmann.

Rentefaldet har fået udbuddet af boliger til at falde dramatisk, bl.a. fordi flere førstegangskøbere nu har råd til at gå fra leje til eje.

Hvor der i januar 2014 var 7200 ejerlejligheder til salg, er der i dag 6300. Samtidig er antallet af villaer og rækkehuse til salg faldet fra knap 41.000 til 38.500, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.