Rengøringsgigant betaler kursuspenge tilbage efter misbrug

Rengøringsselskabet Forenede Service er tæt på et forlig med Nordsjællands Erhvervsskole, som har fået et krav om at tilbagebetale over fem millioner kroner til staten.
Foto: Scanpix/Iris

Fattige østeuropæere blev lokket til Danmark i 2009 og 2010 med løfte om kurser på Nordsjællands Erhvervsskole og praktik hos rengøringsselskabet Forenede Service, skriver Politiken Søndag.

Men adskillige kurser eksisterede kun på papiret, og flere østeuropæere endte med at arbejde op mod 11 timer i døgnet eller blev lejet ud som arbejdskraft til rengøringsselskabets underleverandører.

Nu kræver staten 5,4 millioner kroner tilbage fra erhvervsskolen. Men skolen vil ikke sidde alene med regningen og forhandler i øjeblikket med Forenede Service. Nu er parterne tæt på et forlig, og koncerndirektør i rengøringsgiganten Carsten Clement oplyser i en e-mail til Politiken Søndag, at selskabet vil betale en del af beløbet.

"Forenede Service har accepteret at tilbagebetale 300.000 kroner af de modtagne VEU-midler i 2009 og 2010 til Nordsjællands Erhvervsskole", skriver Carsten Clement til Politiken Søndag.

Desuden indeholder forligsudkastet "en supplerende betaling på 500.000 kroner med henblik på at kompensere skolen for det tabte taxametertilskud, som er knyttet hertil", fortæller han til Politiken Søndag.

Altså i alt 800.000 kroner af de 5,4 millioner kroner.

Carsten Clement lægger dog stadig ansvaret hos erhvervsskolen:

"Det er Nordsjællands Erhvervsskole, som har haft ansvaret for den administrative opgave med kurserne, herunder registrering af, om kursisterne er mødt til undervisningen, og indberetningen af, hvem som har været på kursus i hvad og hvor længe", skriver han til Politiken Søndag.

Skolens direktør, Inge Prip, der tiltrådte i 2012 efter misbruget, vil ikke kommentere forhandlingerne. Men hun mener, at Forenede Service også har et ansvar. Hun forventer, at "Forenede Service tager ansvar for det beløb, som selskabet uretmæssigt har fået udbetalt".
"I dette tilfælde har vi jo anvist pengene på baggrund af urigtige oplysninger fra Forenede Service", siger hun til Politiken Søndag.

Inge Prip er rystet over, at der under skolens tidligere ledelse blev udstedt falske kursusbeviser:

"Der er hårdt brug for AMU-kurserne og for opbakningen til disse. Derfor lægger jeg vægt på, at kvaliteten er i orden, og at lovgivningen overholdes. Jeg må på det kraftigste tage afstand fra enhver form for udnyttelse af systemet", siger hun til Politiken Søndag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.