Rengøringsfirmaer bliver advaret inden kontrolbesøg

Rengøringsfirmaer bliver ofte varslet, inden der kommer kontrol.
Størstedelen af landets kommuner har et eller andet form for varsel, inden de udfører kontrol af rengøring.
Størstedelen af landets kommuner har et eller andet form for varsel, inden de udfører kontrol af rengøring. Arkivfoto: Iris

Når kvaliteten af rengøringen på landets skoler og børnehaver bliver tjekket, får rengøringsfirmaet det ofte at vide mindst 24 timer før, kontrollen bliver udført.

Det skriver Fagbladet 3F.

Hos Dansk Servicerådgivning, der i tidens løb har hjulpet omkring 25 kommuner med at kontrollere rengøringen, oplyser direktør Lars Jensen, at størstedelen af landets kommuner har et eller andet form for varsel.

- Der er en helt klar fordel i, at rengøringsvirksomheden har en eller anden form for kendskab til kontrollen. Det er svært at blive enige om svigt i rengøringen og en eventuel bod, hvis virksomheden ikke ved selvsyn har set det, siger Lars Jensen, der dog anbefaler kommunerne kun at varsle selve kontrollen, uden at fortælle hvilke konkrete skoler eller institutioner, der skal kontrolleres.

Hos Servicemægleren, der også kontrollerer rengøringen på landets skoler og børnehaver, bekræfter vicedirektør Anders Fogt Hansen over for Fagbladet 3F, at han ser kontrakter, hvor rengøringsleverandøren skal varsles 24 timer inden en kontrol. Men den model fraråder han på det kraftigste kommunerne.

- Det giver ikke et retvisende billede. Vores koncept er uanmeldte besøg. Vi ønsker at dokumentere et realistisk billede af den kvalitet, som brugerne oplever i hverdagen uden, at rengøringsselskabet har haft tid til udbedringer, som anmeldte besøg giver mulighed for, siger Anders Hansen, der dog oplyser at det i sidste ende er kommunens valg.

De fleste af de kommuner, som Dansk Servicerådgivning har kontakt til, vælger et varslingssystem, hvor rengøringsvirksomheden bliver varskoet sidst på dagen inden morgenrengøringen. Det giver leverandøren mulighed for at gøre ekstra rent inden kontrollen.

Aabenraa Kommune er en af de kommuner, der har valgt, at kontrolbesøg skal varsles højst 24 timer i forvejen. Det betyder, ifølge borgmester Thomas Andresen, at kontrolbesøg kan varsles om eftermiddagen og gennemføres næste morgen.

- Jeg mener, at det som udgangspunkt handler om forventningsafstemning og opbygning af tillid. Leverandører er ikke vores modpart men en samarbejdspartner, og den respekt bør man udvise ved at lade dem deltage i kontrollen, siger Thomas Andresen til Fagbladet 3F.

Claus Malta Nielsen, der er kommunallæge og næstformand i Rådet for Bedre Hygiejne, undrer sig over fremgangsmåde med varsling af kontrollerne.

- Hvis målet er at sikre god kvalitet af rengøringen, så er det er det bedst med både anmeldte og uanmeldte kontroller, siger Claus Malta Nielsen og tilføjer, at ellers vil "rengøringsvirksomheden jo vil have mulighed for at gøre ekstra rent inden kontrollen".

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.