Rengøringsbranchen advarer: Jagten på billig rengøring er gået for vidt

Et stort antal skandalesager inden for rengøringsbranchen får nu brancheformanden til at råbe vagt i gevær.
Modelfoto: Scanpix

Kommunerne er gået for vidt i jagten på billig rengøring.

Sådan lyder advarslen fra Servicebranchens Arbejdsgiverforening (SBA) med omkring 140 medlemsvirksomheder under Dansk Industri. Det skriver politiken.dk.

Flere skandalesager de senere år viser nemlig, at nogle personer i branchen udnytter markedet. De snyder de ansatte og importerer illegal arbejdskraft, der arbejder sort, så prisen kan holdes nede.

- Det er stærkt bekymrende, at mange kommuner kun har fokus på den rå pris, når de i forbindelse med et udbud afgør, hvem der skal varetage deres rengøringsopgaver", siger SBA's formand, Jørgen Utzon, derfor til Politiken Søndag.

Dansk Industris seneste opgørelse fra juli i år viser, at 29 procent af alle udbud af rengøringsopgaver inden for stat, kommuner og regioner i 2015 var afgjort alene af den laveste pris. Altså var der slet ikke lagt vægt på kvaliteten af rengøringen.

Kommunernes Landsforening (KL) afviser kritikken.

- Branchen har selv været med til at sætte et enormt fokus på pris, og når konkurrencen kommer, er det lidt mærkeligt, at den så siger, at det er et problem at have fokus på prisen, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), formand for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, til Politiken.

Samtidig pointerer han, at de fleste kommuner har sociale klausuler og stiller krav om ordnede arbejdsvilkår.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.