Rene er i skolepraktik: Man får ikke lært de små tricks

- Det er fint nok på skolen. Det er bare ikke det samme som at være ude i et firma, lyder det fra Rene Nymann, der har været i skolepraktik.
Foto: Jørgen Jacob Jensen/3F

9.687 elever på erhvervsskolerne er i dag i praktik på et praktikcenter i stedet for hos en arbejdsgiver. På bare et år er antallet af unge i skolepraktik steget med hele 14 procent. Det viser helt nye praktikpladstal for juli 2016 ifølge Fagbladet 3F.

En af de unge, der har rundet skolepraktikken, er 20-årige Rene Nymann, der bor nær Assens. Han drømmer om en fast læreplads som murer og har søgt og søgt. Men indtil videre er det kun blevet til nogle to-ugers praktikforløb plus en del uger i praktikcentret på Syddansk Erhvervsskole.

- Det er fint nok på skolen. Det er bare ikke det samme som at være ude i et firma. Man laver måske nok nogle af de samme ting - men lærer bare ikke helt det samme. Tempoet er der ikke, og man får ikke lært de små tricks. Og så mangler jeg også at få fornemmelsen af, at dét, jeg laver, faktisk bliver stående. Vi skal jo pille tingene ned igen, siger René Nymann.

I 3F er man også ked af det stadigt voksende tal. For skolepraktik er og bliver det næstbedste, lyder det fra forbundssekretær, Søren Heisel:

- Det bedste er altså en læreplads i en virksomhed. Jeg ved godt, at man siger, at det er meget få elever, der gennemfører hele deres uddannelse i skolepraktikken. Men der er altså stadig rigtig mange, som enten kun er i praktik i kort tid undervejs, har alt for mange helt korte praktikophold eller som dropper ud i skuffelse over både skolepraktikken og manglen på rigtige praktikpladser, siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel.

I alt mangler 14.361 unge en praktikplads ifølge juli 2016-tallene. Det er et lille fald i forhold til sidste måned.

Et tal, der til gengæld falder drastisk, er antallet af elever med en uddannelsesaftale. I juli 2016 er der kun 62.451 elever med en aftale om en praktikplads hos en mester. Det er et dyk på 13 procent i forhold til juli 2015, hvor 71.393 unge havde en uddannelsesaftale, viser tallene fra Undervisningsministeriet.

- Luften er desværre gået fuldstændig af praktikpladsballonen i år. Praktikaftalerne er faldet med 13 procent, og skolepraktikken er steget. Det skulle jo være omvendt; at eleverne fik praktik ude i virksomhederne, i stedet for at træne det praktiske på et praktikcenter, siger Søren Heisel fra 3F.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.