Ren dødsfælde: Derfor skal du ALDRIG efterlade din hund i bilen

Selv på en sommerdag med middeltemperaturer kan det være livsfarligt for din hund af blive efterladt i en parkeret bil.
Det kan medføre døden for hunden, hvis du efterlader den i en varm bil.
Det kan medføre døden for hunden, hvis du efterlader den i en varm bil. Foto: Scanpix

En tur i supermarkedet, mens Fido sidder alene i bilen på p-pladsen og venter, kan have fatale konsekvenser for hunden.

På en sommerdag med udetemperaturer på 20-25 grader kan temperaturen i en parkeret bil stige hurtigt.

Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse, hvor selskabet nævner, at varmen i bilen på 20-50 minutter kan nå 50-70 grader - en temperatur, der er dødelig for hunde.

- Hvert år oplever dyrlæger at skulle behandle hunde, der er blevet efterladt alene i en varm bil. I mange tilfælde står hunden ikke til at redde på grund af fatale indre blødninger, og dyrlægerne må overbringe den sørgelige nyhed til de chokerede hundeejere, siger Sonja Karaoglan, direktør i Agria Dyreforsikring.

Det er ifølge forsikringsselskabet en smertefuld død, der venter de hunde, som er ladt alene tilbage i en overophedet bil.

En hund, som bliver varm, kan nemlig ikke svede på samme måde som mennesker. Hunde slipper af med varmen gennem åndedrættet. Når hunden ånder kraftigt ud, taber den meget væske, og kropstemperaturen begynder efter få minutter at stige fra de normale 38 grader.

Bliver hunden ikke lukket ud, lider den en grum skæbne. Den går i panik, bliver bevidstløs og dør, hvis der ikke bliver reageret hurtigt.

Ved alt for høj kropstemperatur kan dyret få alvorlige hjerneskader og indre blødninger på tarme, lever og nyrer. I mange tilfælde kan dyret ikke reddes.

Men det er dog muligt at hjælpe, hvis hunden kommer ud hurtigt. Derfor skal man altid stoppe op og orientere sig, hvis man ser en hund i en parkeret bil, understreger Sonja Karaoglan:

- De få minutter, man bruger på at finde ud af, om ejeren måske er lige i nærheden, kan betyde forskellen mellem liv og død. Hvis ejeren ikke er kommet tilbage efter et par minutter, og hunden tydeligvis gisper efter vejret, så skal man ringe 114 eller 112, hvis hunden er i livsfare. Hunden skal hurtigst muligt ud i luften og køles ned med vand. Herefter skal den til et dyrehospital eller en klinik for at få drop og videre behandling, siger hun.

Hvis man mener, at hunden er i livsfare, er det ifølge politiet tilladt at slå ruden ind. Man skal dog kunne bevise, at hunden faktisk var i en livstruende situation.

Vigtige huskeregler i sommervarmen
  • At have vinduet på klem hjælper ikke, temperaturen vil stadig stige.
  • Solen flytter sig, derfor er det ikke nok at parkere bilen i skygge.
  • Det tager altid længere tid at handle, end man beregner, lad din hund blive hjemme, hvis alternativet er, at den skal sidde alene i bilen.
  • Hvis du er sikker på, du kun skal være væk i få minutter, så parker i skyggen, rul to vinduer helt ned, så der er gennemtræk, og læg en seddel i forruden med dit mobilnummer og skriv: “Er straks tilbage” samt klokkeslet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.