Rektorformand til gymnasier: Snak valg om aftenen

Læseferie og eksaminer er ingen undskyldning for at droppe valgdebatter på landets gymnasier.
Valgdebatter som denne på Egå Gymnasium er vigtige for ruste førstegangsvælgere til at stemme. Men mange gymnasier har droppet dem i år, fordi valgkampen ligger oven i læseferie og eksaminer.
Valgdebatter som denne på Egå Gymnasium er vigtige for ruste førstegangsvælgere til at stemme. Men mange gymnasier har droppet dem i år, fordi valgkampen ligger oven i læseferie og eksaminer. Flemming Krogh / Scanpix

Valgdebatter er et vigtigt led i at ruste gymnasiernes mange førstegangsvælgere til at stemme. Derfor bør landets gymnasier også afholde debatterne, selvom det ramler sammen med læseferie og eksaminer.

Sådan lyder det fra rektorformand Anne-Birgitte Rasmussen fra Danske Gymnasier, der i en skrivelse til landets gymnasier har opfordret dem til at lægge valgarrangementer sidst på dagen for at undgå, at de kolliderer med eksaminerne.

- Jeg opfordrer til, at gymnasierne laver nogle eftermiddags-caféarrangementer efter klokken 16, når eksaminerne er overstået. Det er vigtigt, netop fordi vi har mange førstegangsvælgere, siger hun.

Mange gymnasier har ellers helt droppet de sædvanlige paneldebatter frem mod valget 18. juni, fordi det er midt i eksamensperioden.

SE OGSÅ: Tjek hvad din nabo stemmer

Sagen i egen hånd

Rektorformandens opfordring vækker dog kun beskeden begejstring hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Sådan nogle valgcaféer kan være fine, men det er bare noget andet at få sat en paneldebat op med alle partierne stående over for hinanden, siger formand Mathilde Lynggaard Vinther og fortsætter:

- Vi havde en målsætning om, at der skulle være sådan nogle debatter på alle skoler, men rigtig mange af dem mener ikke, det er muligt, siger hun og understreger, at det er et stort problem.

Derfor er hun sammen med den øvrige elev- og studenterbevægelse selv i fuld gang med at arrangere paneldebatter på tværs af uddannelserne i alle større byer.

- Vi håber, at man rundt omkring på skolerne vil bakke op om de her debatter og oplyse sine elever om det, siger Mathilde Lynggaard Vinther.

En anden virkelighed

Debatterne skal sikre, at uddannelsespolitik ikke ender i den politiske glemmebog, fortæller Mathilde Lynggaard Vinther.

- Hvis ikke vi har nogle debatter, hvor politikerne bliver stillet til ansvar for deres politik, og hvor vi diskuterer uddannelse og de unges hverdag, risikerer vi at få nogle politikere, som ved meget lidt om den virkelighed, eleverne oplever på skolerne, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.