Rekordfå år på pension: Danskerne får kortest otium i Europa

Når regeringen efter sommerferien tager hul på 2025-planen, så bør der kigges på nedslidning og udstødning på arbejdsmarkedet, mener cheføkonom.
Har du forestillet dig, at du som pensionist skal af sted og nyde verden, så skal du tage med i beregningerne, at danskerne fremover bliver ældre før de kan gå på pension. Fra 2040 og frem har vi den højeste pensionsalder i Europa.
Har du forestillet dig, at du som pensionist skal af sted og nyde verden, så skal du tage med i beregningerne, at danskerne fremover bliver ældre før de kan gå på pension. Fra 2040 og frem har vi den højeste pensionsalder i Europa.
Foto: Scanpix/modelfoto

I 2040 vil det kun være hollandske mænd og østeuropæere i lande som Bulgarien, Letland, Ungarn, Polen og Estland, der får kortere tid på pension end danskerne.

Så kort kan udsigten for kommende pensionister beskrives, for mens vi sætter pensionsalderen op, så lever vi ikke længere end vores jævnaldrende i de andre europæiske lande.

Det betyder, at unge danskere kan se frem til at være det folkefærd i Europa, som kommer til at leve kortest tid på pension.

Det skriver Business.dk på baggrund af en gennemgang 3F har foretaget af EU-Kommissionens rapport "Ageing Report" fra 2015.

2060: Færre år på pension

I 2060 vil danskerne være den befolkning, der kommer til at være færrest år på pension. Blandt andet fordi vi fra 2040 og frem har den højeste pensionsalder i Europa. Samtidig vil vores gennemsnitlige levealder ligge i den lave ende i forhold til andre europæiske lande.

Opfordring til regeringen

Efter sommerferien fremlægger regeringen den nye 2025-plan. Planen skal være udgangspunktet for politiske forhandlinger.

Cheføkonom Frederik I. Pedersen fra 3F opfordrer regeringen til at holde tilbagetrækningsalderen i Danmark op mod andre lande. Han mener desuden, at det vil være ekstremt, hvis regeringen går videre i retning af at hæve pensionsalderen.

Frederik I. Pedersen sender ifølge Business.dk en opfordring til Christiansborg omkring efterårets forhandlinger om den nye økonomiske plan:

- Det er bekymrende for os, at vi har medlemmer, der har et langt og opslidende liv på arbejdsmarkedet. Der burde arbejdes med tiltag, som modvirker nedslidning og udstødning på arbejdsmarkedet. Det gælder forebyggelse og bedre arbejdsmiljø, så folk rent faktisk kan holde til at arbejde i så mange år.

30 år på pension

Af "Ageing Report" fremgår det, at i 2040 kan danske mænd i snit forvente at leve 18,7 år på pension, mens kvinderne kan forvente at få 22,4 år på pension.

I 2060 ser det lidt bedre ud for begge køn. Mænd kan til den tid forvente at leve 19,7 år som pensionist. Kvinderne kan regne med 22,6 år.

Der er således tale om fremgang, men fremgangen er større i de andre europæiske lande.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, spår, at nogle af de andre europæiske lande sagtens kan tænkes at sætte deres pensionsalder op. Eksempelvis kan folk i Luxembourg komme til at leve næsten 30 år på pension i 2060. I lande som Frankrig og Belgien vil de kunne tilbringe over 28 år på pension.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.