Rekordår: Så få har mistet livet på arbejde

Tal fra Arbejdstilsynet viser, at bare 36 personer døde som følge af arbejdsulykker i 2013. Også i 2014 har et historisk lavt antal danskere indtil videre mistet livet på arbejdet. Arbejdsmiljøet i Danmark er blevet bedre, mener eksperter.
Kent Jacob Nielsen, psykolog og souschef ved Regionshospital Herning, forklarer, at der eksempelvis er kommet bedre sikkerhed omkring maskiner på arbejdspladser, og at færre danskere nu arbejder i risikohverv som landbrug og på skibsværfter.
Kent Jacob Nielsen, psykolog og souschef ved Regionshospital Herning, forklarer, at der eksempelvis er kommet bedre sikkerhed omkring maskiner på arbejdspladser, og at færre danskere nu arbejder i risikohverv som landbrug og på skibsværfter. Foto: Colourbox

Færre og færre danskere mister livet i arbejdsulykker. Tal fra Arbejdstilsynet slår fast, at 36 personer døde i arbejdsulykker i 2013, mens 37 personer indtil videre har været involveret i arbejdsulykker med dødelig udgang i 2014. Det er det laveste antal dødsulykker i 35 år.

Magasinet Arbejdsmiljø har fået indblik i Arbejdstilsynets tabel over dødsulykker på arbejdspladser siden 1979, hvor 99 personer mistede livet. I 1995 var tallet 86, i 2007 var det 66, mens 39 døde i dødsulykker i 2009.

Det markante fald til godt en tredjedel dødsulykker på 35 år kan begrundes med et øget fokus på arbejdsmiljø de senere år. Det mener Pete Kines, seniorforsker i arbejdsulykker og sikkerhed ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Vi kan se den samme udvikling, når vi ser på antallet af arbejdsulykker, der ses på skadestuerne. Tal fra skadestuen i Odense viser også en klar faldende tendens i perioden 1980 til 2010, siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

Kent Jacob Nielsen, psykolog og souschef ved Regionshospital Herning, forklarer, at der eksempelvis er kommet bedre sikkerhed omkring maskiner på arbejdspladser, og at færre danskere nu arbejder i risikohverv som landbrug og på skibsværfter. Samtidig er læger blevet bedre til at redde liv, pointerer han.

- Professionel behandling kan komme hurtigere i gang takket være hurtigere alarmering med mobiltelefoner, lægeambulancer og helikoptere, tilføjer Pete Kines, der desuden peger på en række andre forhold, der kan være medvirkende til, at antallet af dødsulykker falder:

Bedre psykosocialt arbejdsmiljø, bedre sikkerhedskultur og bedre certificering og tilsyn. Samtidig bliver flere farlige opgaver outsourcet til udlandet, der er kommet flere vidensjob med lavere risiko for ulykker, trafiksikkerheden er øget og så er der kommet flere kvinder på arbejdsmarkedet, der har en anden sikkerhedsadfærd end mænd.

I alt blev der anmeldt 41.357 ulykker til Arbejdstilsynet i 2013. Der er anmeldt 39.230 ulykker indtil videre i 2014.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.