Regionsrådsformand: Redderne dumper ikke bare ned fra himlen

Responstiden på Bios-ambulancerne er helt sammenlignelige med Falcks, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark Stepanie Lose (V). Bios mangler fortsat reddere.
Bios har stadig udfordringer med bemandingen. Men hvad angår responstiderne, så er de helt sammenlignelige med Falcks, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V).
Bios har stadig udfordringer med bemandingen. Men hvad angår responstiderne, så er de helt sammenlignelige med Falcks, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V). Foto: Claus Fisker, Scanpix/arkiv

Ventetid på ambulancer er i dag blevet et højaktuelt emne på grund af en enkeltsag fra Odense. Her blev en kørsel, af alarmcentralen, først kategoriseret som en C-kørsel og først efter flere henvendelser fra pårørende blev der sendt en bil med både blå blink og sirene (en A-kørsel). Hele forløbet tog 38 minutter, og patienten endte med at dø.

Det er alarmcentralen, der har ansvaret for, om en kørsel bliver vurderet som en A, B eller C-kørsel.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) kommenterer ikke den konkrete enkeltsag. Men hun fortæller, at responstiderne hos Bios følger Falcks gennemsnitstider.

-Vi ved, at de er sammenlignelige med dem, der var, da Falck kørte i juni, juli og august. Der kom ambulancerne lige så hurtigt, siger hun.

Kan ikke planlægge efter spidsbelastninger

Stephanie Lose peger på, at antallet af ambulancekørsler er steget, og at der har været 14 procent flere kørsler i første halvdel af september i år end sidste år. Responstider er naturligt afhængige af aktivitetsniveau, og man kan ikke planlægge efter spidsbelastninger, siger Stephanie Lose.

- Der var for år tilbage en diskussion om, at vi alle skulle kunne få en ambulance inden for et kvarter. Beregninger viste, at vi skulle fordoble beredskabet for at nå det mål. Man kan ikke dimensionere efter, at der altid er en ambulance meget hurtigt, for hvad så når der sker et stort uheld på motorvejen, spørger hun og fortæller, at der i dag er 8-9 procent af kørslerne i regionen, der ikke når frem inden for et kvarter.

Ifølge præhospital leder i Region Syddanmark sker det nogle gange, at der ingen ledige ambulancer er.

-Det sker engang imellem, når efterspørgslen er for stor. Vi har jo kun de ambulancer, vi har, siger han til Fyens Stiftstidende.

Mangler mindst 100 mand

Bios er fortsat i underskud af reddere, og regionen bruger hele tiden kræfter på at følge op på vagtplaner og beredskab, siger Stephanie Lose.

-Bios ansætter jo løbende nye folk. Idealbemandingen, hvor vi har folk nok, selvom nogle er syge eller på kursus, hedder omkring 500 - 550 mand. Så der mangler stadig omkring 100 ekstra mand. Jeg håber bestemt, de snart når deres idealbemanding. Første prioritet lige nu er, at de kommer godt opad hver måned, siger hun.

Fagfolk i regionen bruger en del tid på at følge op på situationen.

-Det kræver hele tiden et masse arbejde for at få bemandingen i orden i både hverdage og weekender, og en del sker med ret kort varsel, siger Stephanie Lose.

Hun påpeger, at man ikke kan laste Bios for, at der generelt mangler reddere:

-Der er enormt stor mangel på reddere i Danmark, og de kommer ikke bare dumpende ned fra himlen. Bios satser jo på at rekruttere flere fra Tyskland og har jo også sagt, at de vil uddanne langt flere reddere, siger Stephanie Lose.

Du bor selv i regionen. Er du tryg?

-Ja, det er jeg.

Regionen holder møde på mandag, hvor Bios er på dagsordenen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.