Regionsrådsformand: Det har jeg det træls med

Efter flere alvorlige sager om blandt andet sygeplejersker, der bryder sammen på vagten, stiller regionsrådsformand Ulla Astman (S) fra Region Nordjylland nu op til interview.
Ulla Astman (S) er både regionsrådsformand i Region Nordjylland og formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. Hun mener, at sygehusene mangler penge til den almene sygehusdrift. For mange midler er øremærkede.
Ulla Astman (S) er både regionsrådsformand i Region Nordjylland og formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. Hun mener, at sygehusene mangler penge til den almene sygehusdrift. For mange midler er øremærkede. Scanpix/Arkiv/Henning Bagger

- Det har jeg det træls med.

Sådan siger regionsrådsformand Ulla Astman (S) som reaktion på, at Region Nordjylland har fået 37 påbud af Arbejdstilsynet i 2014, fordi det psykiske arbejdsmiljø på flere sygehuse er i strid med arbejdsmiljøloven.

Loven siger, at arbejdspladsen skal være sund og sikker, og det har den i flere tilfælde ikke været.

Avisen.dk har interviewet regionsrådsformanden om sagen.

Hvordan har du det med, at din region har fået en stribe påbud, fordi det psykiske arbejdsmiljø på flere sygehuse er for dårligt?

- Jeg synes, at det er ærgerligt. Vores medarbejdere knokler afsted, og det er vores opgave at sikre, at ingen bliver syge af at gå på arbejde.

Har drøftet problemet

Har du som regionsrådsformand sovet i timen eller lukket øjnene?

- Det, mener jeg ikke, man kan sige. Jeg har forsøgt at løse problemet omkring travlhed ved blandt andet at forsøge at få luget ud i de dokumentationskrav, der er. Lige nu pågår der en drøftelse af, hvilke krav der kan fjernes, uden at det bliver fagligt uforsvarligt.

- I onsdags inviterede jeg de faglige organisationer til en drøftelse af problemet, og hvordan vi får det løst. Der er en del ældre sager blandt påbuddene. Andre er allerede løst. Men det skal stadigvæk tages alvorligt. Derfor håber jeg, at organisationerne vil takke ja til at mødes inden for de næste uger.

Du er den øverste politiske chef i regionen. Hvad siger du til de eksempler, som Avisen.dk har beskrevet? Hvad er din reaktion på, at en sygeplejerske er besvimet ved akuttelefonen, og at en afdeling på et sygehus siger, at den ikke er patientsikker?

- Jeg hæfter mig ved, at der er taget hånd om problemet på vagtcentralen. Der er ansat mere personale. Jeg har tillid til, at ledelsen både på vagtcentralen og Sygehus Thy-Mors laver handleplaner og fører dem ud i livet. Det daglige ansvar ligger hos den lokale ledelse.

- Det er alvorligt, og jeg tager det alvorligt, og det samme gør de lokale ledere. Påbud skal efterleves og følges til dør. Det gør den lokale arbejdsmiljøorganisation sammen med ledelsen.

Ikke så grel en situation

- Jeg synes ikke, at situationen kan betegnes helt så grel, som personalet har gjort. Men jeg lytter til, hvad de siger.

Hvordan vil du sikre, at regionen er i stand til at tiltrække læger og sygeplejersker til ledige job, når flere afdelinger har ondt i arbejdsmiljøet?

Vi følger på på Arbejdstilsynets påbud, og hvis der er behov for yderligere opfølgning, gør vi det. Det er vigtigt for mig, at ingen bliver syge af at gå på arbejde, og at vi er en attraktiv arbejdsplads. Det er en klar forudsætning for, at vores patienter får den bedste behandling.

Hvordan synes du selv, at kvaliteten af behandlingen er på regionens sygehuse?

- Mig bekendt sker der ikke flere fejl her end andre steder. Jeg kan ikke aflæse en decideret dårligere kvalitet i behandlingen, men jeg er klar over at personalet løber stærkt. Vi prioriterer imidlertid et godt arbejdsmiljø højt, da det er forudsætningen for god patientbehandling.

- Der hviler et stor pres på personalets skuldre. Ofte skal de lynhurtigt handle i tilfælde, hvor det kan være et spørgsmål om liv eller død. Vi kan nok aldrig fjerne den form for pres fuldstændigt, men vi skal skabe det bedste arbejdsmiljø inden for de økonomiske rammer, vi har.

Arbejdsro, tak!

Hvad har du helt konkret tænkt dig at gøre ud over de tiltag, som du allerede har nævnt?

- Jeg er glad for, at den seneste overenskomst blandt andet betyder, at der kommer et udrykningsteam, der kan rykke ud til den enkelte afdeling, når der er behov for det for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Vi er ved at opbygge teamet lige nu. Det kommer til at bestå at otte-ti eksperter, der kan tage hånd om de udfordringer, personalet står overfor.

Hvad kunne du tænke dig, at politikerne på Christiansborg gjorde for at hjælpe din og andre regioner?

- Jeg håber, at vi får arbejdsro til at lave handleplaner og til at efterleve dem. Hvis det er juleaften, så kunne jeg tænke mig, at man giver midler, uden at man øremærker hver eneste kroner. Det er meget detailstyret. For eksempel sættes der penge af til kræftpatienter, og det er godt, men det betyder, at man glemmer at afsætte noget til den almene sygehusdrift. Det, synes jeg, vi mangler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.