HOSPITALER I KRISE

Regionsboss til ansatte: I tror altid, der er ekstra penge

Ledelserne på landets sygehuse er kompetente og tager ansvar for at bekæmpe det dårlige psykiske arbejdsmiljø, der lige nu hærger blandt læger og sygeplejersker. Det forsikrer formanden for Danske Regioner.
- Vi lever i en tid, hvor økonomien er stram, og vi lever under en budgetlov, der dikterer, at vi ikke må overskride noget. Så det vil aldrig nogensinde forekomme, at vi er så pressede, at vi overskrider budgettet, siger Bent Hansen.
- Vi lever i en tid, hvor økonomien er stram, og vi lever under en budgetlov, der dikterer, at vi ikke må overskride noget. Så det vil aldrig nogensinde forekomme, at vi er så pressede, at vi overskrider budgettet, siger Bent Hansen. Henning Bagger/Scanpix

Det er helt hen i vejret, når Dansk Sygeplejeråd beskylder sygehusledelserne for bare at se til, mens læger og sygeplejersker lige nu bliver slidt op af barskt psykisk arbejdsmiljø.

Personalet har nemlig urealistiske forventninger til chefernes pengetank, lyder det nu fra Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner.

- Vores ledelser tager ansvar og forsøger at finde løsninger. Men personalet har jo en forventning om, at ledelserne altid har ekstra penge liggende i et hjørne. Men det har de ikke. De er hele tiden i den situation, hvor de skal finde løsninger ved at omgruppere, siger Bent Hansen.

"Det er uanstændigt"

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Gitte Steenberg, udtalte torsdag, at "det er uanstændigt, at ledelserne bare ser til, mens folk bliver slidt op", efter at Avisen.dk kunne afsløre, at Arbejdstilsynet har givet 101 påbud og strakspåbud til landets sygehuse i 2014.

En al for travl hverdag på de medicinske afdelinger og vold og trusler mod personale i psykiatrien har udløst langt de fleste påbud. Særligt skadestuer og medicinske afdelinger er pressede.

Hvad kan man gøre for dem?

- Man skal først og fremmest gøre noget på akutmodtagelserne. I samarbejde med de praktiserende læger skal vi sørge for, at det er de rigtige, der bliver indlagt. Derudover skal vi have et flow internt på sygehusene, der sikrer, at de akutte afdelinger kan komme af med patienterne på stam-afdelingerne. Man kan altså både gøre noget eksternt og internt.

Stram økonomi

Afdelingerne skal dog kigge langt efter flere penge til mere bemanding. Bent Hansen er underlagt stramme budgetter i sundhedssektoren, forklarer han.

- Vi lever i en tid, hvor økonomien er stram, og vi lever under en budgetlov, der dikterer, at vi ikke må overskride noget. Så det vil aldrig nogensinde forekomme, at vi er så pressede, at vi overskrider budgettet.

Det må du da være ked af, når nu vi har afsløret, at en sygeplejerske er besvimet på job efter voldsomt arbejdspres?

- Det skal vi gøre, hvad vi kan for at undgå. Men vi kan jo ikke løbe fra ansvaret for den samlede samfundsøkonomi. Men vi skal se på, om vi kan flytte nogle resurser til de steder, hvor der er et ekstra stort pres. Det er i sidste ende mit ansvar at tage det med til økonomiforhandlingerne, siger Bent Hansen, inden han minder om, at han ikke kan afværge alle påbud, selv hvis han fik flere penge at gøre godt med.

Kan ikke undgå påbud

- Vi kommer aldrig til at få så høj normering, at vi kan undgå højt pres eller situationer, hvor mennesker ude af balance truer personalet. Men vi forsøger selvfølgelig at skærme vores personale, siger formanden.

- Vi vil rigtig meget på rigtig mange områder. Pengene rækker til noget, men ikke til det hele, siger Bent Hansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.