HOSPITALER I KRISE

Region fik 37 arbejdsmiljø-påbud: "Det skal vi gøre bedre"

Region Nordjylland understreger, at de tager problemer med sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø "meget seriøst".
ARKIVFOTO: - Arbejdstilsynets indsats i 2014 vedrørende sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø stillede skarpt på nogle ting i det psykiske arbejdsmiljø, som vi helt klart skulle gøre bedre. Det tager vi meget seriøst, siger Laila Baadsgaard Jørgensen.
ARKIVFOTO: - Arbejdstilsynets indsats i 2014 vedrørende sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø stillede skarpt på nogle ting i det psykiske arbejdsmiljø, som vi helt klart skulle gøre bedre. Det tager vi meget seriøst, siger Laila Baadsgaard Jørgensen. Henning Bagger/Scanpix

Dårligt psykisk arbejdsmiljø blandt sygeplejersker i Region Nordjylland hærger ikke bare på regionens vagtcentral på Aalborg Universitetshospital.

Tirsdag kunne Avisen.dk afsløre, at sygeplejersker er så stressede, at de bryder sammen. En enkelt er endda besvimet på vagten.

Hele 37 gange i 2014 har Arbejdstilsynet uddelt påbud for kritisabelt psykisk arbejdsmiljø blandt sundhedspersonalet på sygehusene i Region Nordjylland.

Det skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

Tager det alvorligt

Regionen forklarer, at 23 af sagerne er afsluttet, men at påbuddene samtidig udløste fem røde smileys og 32 gule smileys. Regionrådsformand Ulla Astman er opmærksom på problemet.

- Vi tager det meget alvorligt, at Arbejdstilsynet retter kritik af enkelte afdelingers psykiske arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøet skal være i orden, og sygeplejersker, social- og sundhedshjælpere og læger skal være glade for at gå på arbejde. Sundhedspersonalet skal naturligvis have overskud til at tage hånd om patienterne, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Men det er ikke altid tilfældet. Avisen.dk kunne tirsdag fortælle, at det store pres på personalet også rammer borgerne, der ringer på akuttelefonen.

- Vi er sommetider så psykisk belastede, at det går ud over den service, vi giver borgerne, siger Mai-Britt Kristiansen, der er sygeplejerske og tillidsmand på vagtcentralen i Nordjylland.

Bliver fulgt til dørs

Region Nordjyllands arbejdsmiljøchef, Laila Baadsgaard Jørgensen, forklarer, at der bliver arbejdet seriøst med påbuddene lokalt og fulgt op med handleplaner i hver enkelt sag.

- Vi følger desuden op på, om handleplanerne er fulgt til dørs i de enkelte sager. Arbejdet med påbuddene og handleplanerne følges således rutinemæssigt hver måned på arbejdsmiljøforums møder, siger Laila Baadsgaard Jørgensen.

Hun mener dog ikke, at arbejdsmiljøet er blevet værre i Region Nordjylland.

- Vi har systematisk fulgt det psykiske arbejdsmiljø – siden 2009 bl.a. via vores tilfredshedsmålinger, og vi tager løbende hånd om de udfordringer, vi har. Arbejdstilsynets indsats i 2014 vedrørende sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø stillede skarpt på nogle ting i det psykiske arbejdsmiljø, som vi helt klart skulle gøre bedre. Det tager vi meget seriøst, siger Laila Baadsgaard Jørgensen.

Kræver stor afdækning

Regionsrådsformand Ulla Astman er ærgerlig over påbudssagerne om psykisk arbejdsmiljø, og forklarer, at det kræver en større indsats for at komme dem alle til livs.

- Flere steder er problemerne forhåbentlig allerede løst, men det kræver en større afdækning, før de er løst andre steder. Et travlt og til tider stresset arbejdsmiljø kan være et vilkår, som vi ikke helt kan komme til livs, når man arbejder under tidspres, fordi patienter kan være ved at dø eller er meget syge, siger Ulla Astman.

Samarbejder med Arbejdstilsynet

Hun forklarer, at det barske arbejdsmiljø kan skyldes, at stigende udgifter til sygehusmedicin begrænser det økonomiske råderum. Og det kan resultere i færre personaleressourcer.

- Men gode arbejdsbetingelser for de ansatte er en af forudsætningerne for bedre forhold for patienterne. Derfor tager vi det alvorligt, at der er uddelt røde og gule smileyer. Vi samarbejder godt med Arbejdstilsynet, og smileyerne kan være en hjælp til at forbedre det store arbejdsmiljøarbejde, vi i forvejen laver. For der skal ikke herske tvivl om, at det er noget vi prioriterer meget højt, siger Ulla Astman.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.