Regeringens tøven med grænsekontrol skuffer DF

DF vil have indført grænsekontrol hurtigst muligt og er skuffet over, at statsministeren "sidder på hænderne."
Hvis Danmark indfører midlertidig grænsekontrol, vil en lov, der er på vej gennem Folketinget, tvinge færgerederier som Scandlines til at kontrollere alle passagerer. Det vil være en enorm opgave for rederiet, der frygter, at det vil koste både penge og kunder. - Vi vil respektere, hvis politikerne vil gøre brug af loven. Men vi efterspørger i høj grad nogle praktiske informationer om, hvordan det skal udspille sig i virkeligheden, siger kommunikationsdirektør i Scandlines Anette Svendsen./Ritzau/(Carsten Bundgaard/POLFOTO/arkiv)
Hvis Danmark indfører midlertidig grænsekontrol, vil en lov, der er på vej gennem Folketinget, tvinge færgerederier som Scandlines til at kontrollere alle passagerer. Det vil være en enorm opgave for rederiet, der frygter, at det vil koste både penge og kunder. - Vi vil respektere, hvis politikerne vil gøre brug af loven. Men vi efterspørger i høj grad nogle praktiske informationer om, hvordan det skal udspille sig i virkeligheden, siger kommunikationsdirektør i Scandlines Anette Svendsen./Ritzau/(Carsten Bundgaard/POLFOTO/arkiv) Foto: CARSTEN BUNDGAARD/POLFOTO

Fra 4. januar vil Sverige, hvor der i forvejen er grænsekontrol, indføre et transportøransvar. Dermed tvinger svenskerne tog- og færgeselskaber til at sikre, at alle indrejsende har gyldige id-papirer.

Men helt så drastiske skridt er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke klar til at tage. Løkke tøver stadig med at indføre dansk grænsekontrol, og det orienterede han Folketingets partier om mandag.

Det har fået Dansk Folkepartis politiske ordfører, Kristian Thulesen Dahl, til at kritisere regeringen, som han mener sidder på hænderne.

- Jeg mener, at Danmark bør gå med på mindst samme tidspunkt som Sverige. Jeg så gerne indført grænsekontrol før, for jeg er tilhænger af, at vi har styr på vores grænser, siger partiets politiske ordfører.

- Men om ikke andet må et flertal på Christiansborg kunne se, at når nu svenskerne har indført grænsekontrol, er det også nødvendigt, at vi gør det fra dansk side, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

Socialdemokraterne beklager ligesom statsministeren, at Sveriges beslutning om at indføre id-kontrol medfører gener for pendlerne, der tager turen mellem Sverige og Danmark.

- Det er en svensk beslutning, der får betydning for pendlerne. Det er ikke ønskværdigt, siger Socialdemokraternes integrations- og udlændingeordfører, Dan Jørgensen, og tilføjer:

- Men opstår der en situation, hvor de mange tusinde mennesker, der vil til Sverige, får endestation i Danmark, må vi se på, hvilke muligheder vi har for at dæmme op for det.

Regeringen vurderer, at grænsekontrol ikke er løsningen i Danmark.

- Det er vores klare vurdering efter at have analyseret situationen, at lavede vi grænsekontrol i dag, ville vi få flere og ikke færre asylansøgere, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.