Regeringens flertal vakler: DF vil bevare skoleydelse til unge elever

Dansk Folkeparti kan blokere for regeringens forslag om at fjerne skoleydelse til produktionsskoleelever under 18 år.
Regeringen vil spare millioner ved at skære i ydelsen til elever på landets produktionsskoler.
Regeringen vil spare millioner ved at skære i ydelsen til elever på landets produktionsskoler. Foto: Johan Gadegaard/Scanpix/arkiv

51 millioner kroner i 2017. Og 101 millioner kroner i årene derefter.

Så meget vil regeringen spare ved at skære i skoleydelsen til eleverne på landets 82 produktionsskoler, så de fremover får en ydelse på SU-niveau.

Størstedelen af millionerne skal findes ved helt at fjerne skoleydelsen til de 40 procent af produktionsskoleeleverne, som er under 18 år. De modtager i dag 690 kroner om ugen, hvis de vel at mærke møder op til alle timer.

Men selvom regeringen allerede har haft lovforslaget i høring, vakler flertallet på Christiansborg. Dansk Folkeparti ser nemlig ingen grund til at fjerne skoleydelsen for de yngste elever på produktionsskolerne.

- Det er helt centralt, at produktionskolerne har mulighed for at bruge ydelsen som pædagogisk redskab, hvor man kan trække de unge i ydelse, hvis de ikke møder op. Hvis man fjerner ydelsen for unge under 18 år, så fjerner man det værktøj, for så er der jo ikke noget at trække, siger uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) til Avisen.dk.

Både pisk og gulerod

Produktionsskoler er et tilbud til unge mellem 15 og 25 år, som ikke er har forudsætninger for at gå i gang med en ungdomsuddannelse. Skolerne er baseret på praktisk arbejde og undervisning i værksteder, og hverdagen minder i højere grad om den på en arbejdsplads end den på en skole.

Eleverne på produktionsskoler må også nøjes med fem ugers ferie om året frem for de lange skoleferier, ligesom de altså kan trækkes i ydelsen ved fravær.

Dansk Folkepartis udmelding kommer efter, at en stribe organisationer - blandt andre LO, Håndværksrådet og Produktionsskoleforeningen - har afgivet kritiske høringssvar til regeringens lovforslag.

Næstformand i Produktionsskoleforeningen Gert Møller er ikke i tvivl om, at flere unge vil droppe ud af produktionsskolerne, hvis regeringen får flertal for at fjerne ydelsen til elever under 18 år.

- Der er ingen tvivl om, at skoleydelserne i den her sammenhæng fungerer både som pisk og som gulerod. Det fungerer jo sådan, at hvis man kommer for sent, så bliver man trukket i ydelsen. Udebliver du en dag, så bliver du trukket. Det er hele kernen i produktionsskolernes måde at arbejde med de unge, siger Gert Møller.

Samtidig er han helt uforstående over for, at regeringen begunder ønsket om at 'harmonisere' skoleydelsen til SU-niveau med, at elever ikke længere skal kunne vælge produktionsskolen frem for et andet uddannelsestilbud på grund af den højere ydelse.

- Det er noget forvrøvlet sludder. Unge kan ikke bare frit vælge at gå på produktionsskole, man skal målgruppevurderes, så vores skoler vrimler ikke med elever, som går her for pengenes skyld, siger Gert Møller.

Skal ikke juble for tidligt

Også Jens Henrik Thulesen Dahl er forundret over regeringens begrundelse for at skære i skoleydelsen.

- Argumentet om, at man skulle vælge at gå på produktionsskole frem for en anden uddannelse, hvor man får SU, det holder jo ikke. Det her handler om, at man har brug for at finde nogle penge, og der kan man så kigge på det her område, ligesom man kan kigge på alle mulige andre områder, siger DF-ordføreren.

Produktionsskoleeleverne skal dog ikke juble for tidligt.

Med regeringens forslag vil også eleverne over 18 år få langt færre penge ind på kontoen. Hjemmeboende over 18 år skal have 350 kroner om ugen frem for 910 kroner. Og ugetaksten for udeboende skal reduceres fra 1.687 til 1.250 kroner i 2017.

Og Dansk Folkeparti afviser ikke, at der kan skæres ned på skoleydelsen.

- Man kan godt diskutere niveauerne, og hvor store ydelserne skal være. Vi har jo også justeret ydelserne på andre områder, så et eller andet sted skal der være en balance, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Venstre: Vi må se, hvor det ender

Venstres ungdomsuddannelsesordfører, Anni Matthiesen, opfordrer til, at man nu fokuserer på de politiske forhandlinger om skoleydelsen. 

- Det her er et udspil, som vi er kommet med i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, og så må vi se, hvor det ender. Det er altid sådan i forhandlinger, at man må give og tage, siger hun til Avisen.dk.

Selvom både de kritiske høringssvar og kritikken fra regeringens største støtteparti gør indtryk, så holder hun fast i, at det er fornuftigt at sidestillle elever på produktionsskoler med andre studerende på SU. 

- Det skal ikke være pengene, der afgør, at de unge vælger produktionsskolerne til. Det skal være deres gode tilbud til de unge, siger Anni Matthiesen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.