Regeringen sløjfer skatteforslag og freder private fonde

Et skatteforslag, der skulle hente 150 millioner kroner fra fonde til statskassen, er torsdag blevet droppet.
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal er blandt de fonde, der har kritiseret skatteforslaget.
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal er blandt de fonde, der har kritiseret skatteforslaget. Foto: Scanpix arkiv

Regeringen trækker i land og beholder en lukrativ beskatningsregel for fonde, der ellers skulle have været afskaffet.

Forslaget blev kritiseret, fordi det ville forringe fondenes muligheder for at støtte formål som forskning, kultur, uddannelse, miljø og klima.

- Vi har lyttet til den kritik, der er kommet fra fondene. Fondene yder vigtige bidrag til almennyttige formål inden for eksempelvis forskning og kultur, og vi har på intet tidspunkt ønsket at sende en milliardregning til dem.

- Derfor er det en fornuftig løsning, vi har fundet her, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Beskatningsreglen er den såkaldte transparensregel, som kommer fonde med almennyttige formål til gode.

Reglen betyder, at indkomsten i fondsejede selskaber er skattefri, hvis indkomsten overføres til fonden, hvor den bliver uddelt til almennyttige formål.

Tilbagetrækningen af forslaget efterlader nu et hul på 100 millioner kroner efter tilbageløb og adfærd, det vil sige, når der indregnes de afledte virkninger af indgrebet.

29 af de aller tungeste fonde i Danmark skrev under på et høringssvar, der kritiserede forslaget i kraftige vendinger.

Blandt andet Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden, Carlsbergfondet og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, var blandt underskriverne.

Sidstnævnte stod blandt andet bag en milliarddonation til folkeskolen i 2013 i forlængelse af folkeskolereformen.

Hos Dansk Folkeparti glæder kulturordfører Alex Ahrendtsen sig over, at regeringen har trukket forslaget i land.

- Det var aldrig et forslag, som var opstået i Dansk Folkeparti. Vi har som kulturordførere skullet høre på meget utilfredshed med det her forslag og med rette. Vi er glade for, at regeringen har lagt det ned, siger han til Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.