Regeringen nedlægger uvildigt terrorlov-udvalg

Beslutning om at stoppe udvalgs arbejde om terrorlovenes konsekvenser for retssikkerheden møder hård kritik.
Justitsminister Søren Pind (V) mener, at udvalgets arbejde nu er blevet overflødigt.
Justitsminister Søren Pind (V) mener, at udvalgets arbejde nu er blevet overflødigt. Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN/POLFOTO

Regeringen har besluttet at nedlægge et syv mand stort udvalg, der med uvildige eksperter i blandt andet strafferet skulle have gransket den danske indsats mod terror samt terrorlovens konsekvenser for almindelige danskere.

Det skriver Berlingske.

Justitsminister Søren Pind (V) skriver i en mail til avisen, at udvalget er "blevet overhalet af virkeligheden".

- Vi har i 2015 set terrorangreb i Paris og København, og der har på den baggrund været en større evaluering af vores terrorberedskab. Evalueringen er mundet ud i en række anbefalinger til nye tiltag, skriver han og tilføjer, at regeringen inden for den nærmeste fremtid vil komme med nye tiltag, der skal styrke terrorberedskabet.

Nedlæggelsen af udvalget, der blev nedsat af den tidligere SR-regering i 2014, mødes med hård kritik fra flere kanter.

- Det er beskæmmende, at man fra regeringens side har så lidt mod på at få evalueret lovgivningen. Det lugter af, at man ikke prioriterer retssikkerhed særlig højt, samt at man ikke har lyst til at få sat kritiske og uafhængige øjne på sit eget terrorberedskab, siger Jacob Mchamgama, jurist og direktør i tænketanken Justitia, til Berlingske.

Også Advokatrådet og flere politiske partier langer ud efter regeringen.

Det er særligt kritisabelt, mener kritikerne, at en række omstridte stramninger i terrorlovgivningen, der giver myndighederne mulighed for at overvåge borgerne, ikke kommer under kritisk lup.

Det nu lukkede udvalg skulle have færdiggjort sit arbejde i løbet af 2016.

Siden Venstre-regeringen kom til magten i juni, har den også lukket Irak-kommissionen og den såkaldte pensionskommission, der skulle have gennemgået det danske pensionssystem.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.