Regeringen: Halvdelen af SU'en skal være lån

Det er behov for at gøre SU-systemet mere modstandsdygtigt, skriver regeringen i sin 2025-plan.
Et rentefrit SU-lån skal udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten, foreslået regeringen. Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) lægger vægt på, at regeringens forslag til en SU-omlægning vil give de studerende et større rådighedsbeløb under uddannelse end tidligere.
Et rentefrit SU-lån skal udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten, foreslået regeringen. Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) lægger vægt på, at regeringens forslag til en SU-omlægning vil give de studerende et større rådighedsbeløb under uddannelse end tidligere. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Regeringen mener, at et rentefrit SU-lån skal udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten. Det fremgår af regeringens udspil til 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde på et pressemøde tirsdag.

- SU og gratis uddannelse er attraktivt - også for udlændinge. Det er en udvikling, som vi skal have under kontrol. Jeg vil hellere bruge ekstra på at investere i kvaliteten af uddannelse, som giver bedre jobmuligheder, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vores justering af SU-systemet betyder, at en studerende, som gør brug af både stipendie og lån vil få et større rådighedsbeløb, end man har i dag. Og vi giver et ekstra SU-klip til studerende med børn, siger statsministeren.

Ifølge regeringens plan skal SU-stipendier og rentefrit SU-lån derfor hver udgøre halvdelen af det samlede beløb, som de studerende får til rådighed af staten.

- Det danske SU-system er mere generøst end tilsvarende ordninger i andre lande, herunder i vore nordiske nabolande. Samtidig er SU-systemet under pres fra et stigende antal udlændinge, der søger den danske uddannelsesstøtte, fremgår det af regeringens udspil.

Studerende vil ifølge forslaget kunne få SU til normeret tid, og rammen for SU vil blive reduceret til fem års SU på de videregående uddannelser. Efter at de studerende er færdige, kan de, der bliver i Danmark og arbejder, få et øget beskæftigelsesfradrag.

- Regeringen lægger vægt på, at de studerende efter omlægningen har mulighed for at få de samme penge i hånden som i dag. Med bedre muligheder for at låne og arbejde ved siden af studierne kan den enkelte studerende vælge den løsning, der passer bedst, siger uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse.

- Samtidig får nyuddannede en skatterabat. Det styrker den studerendes fokus på job og giver mulighed for at betale et SU-lån hurtigere tilbage, siger ministeren.

Regeringens SU-forslag bliver ikke taget godt imod af SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark, der hurtigst muligt vil have Ulla Tørnæs i et samråd om SU'en.

- Det regeringen foreslår, vil betyde, at mange unge vil være gældsat, lang tid inden de kommer på arbejdsmarkedet. Jeg frygter, at mange unge vil fravælge at få en uddannelse, fordi de nu skal til at låne sig til det, siger Jacob Mark.

Det nuværende SU-forlig udløber i 2019, og regeringens forslag til en SU-omlægning skal have virkning for dem, der starter på en uddannelse fra medio 2019.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.