I fremtiden kan unge på 15 år stå på den lokale kro og servere øl til maden. I hvert fald hvis det står til regeringen, der med et nyt lovforslag vil sænke aldersgrænsen for serveringspersonale, så unge ned til 15 år kan arbejde på cafeer og restauranter, hvor der serveres alkohol. I dag skal man være 18 år.
- Grundlæggende mener vi, at lovgivningen har været for rigid, når 15-årige ikke engang har måttet være til stede i lokaler, hvor der serveres alkohol. Det er derfor, vi har valgt at lempe lovgivningen, så 15-årige nu kan være beskæftiget sådanne steder under opsyn af voksent personale. Der skal være tale om steder, hvor hovedformålet er servering af mad. Der er med andre ord ikke tale om barer. Derfor er vi også helt trygge ved det, siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, til Avisen.dk.
Både oppositionen og 3F er dog stærkt imod forslaget. Hos SF ser man forslaget som et tilbageslag for de arbejdsvilkår, der er i branchen.
- Vi synes, det er fuldstændig sindsygt at sætte unge i den situation. Så skal 15-årige servere alkohol og sige nej til en bredskuldret mand, der er blevet for fuld. Det er helt på månen, og det kan vi ikke bakke op om, siger erhvervsordfører i SF Lisbeth Bech Poulsen.
Hos 3F vil man også modarbejde forslaget, der lige nu er i høring.
- Vi er selvfølgelig imod, at børn skal servere alkohol. Børn kan ikke købe alkohol, og de skal heller ikke sælge det, siger gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F Tina Møller Madsen til Avisen.dk.
Branchen jubler
Ifølge Restaurationslovens paragraf 27 er det i dag ulovligt for mindreårige at arbejde et sted, hvor der serveres stærk alkohol. Men med forslaget om lovændring skal helt unge have lov til at arbejde med afrydning, rengøring, servering m.m. indtil klokken 22 om aftenen, så længe der er opsyn af personer over 18 år.
Det ser restaurationsbranchen som et positivt forslag. Her har man længe kæmpet for at få lempet lovgivningen på området.
- Vi synes, at der er behov for en lempelse. Det vil være naturligt, at unge kan arbejde i serveringslokaler, hvor der også bliver serveret alkohol, så længe det er steder, hvor maden er i fokus. For eksempel i forlystelsesparker, hvor der også kommer børn på spisestederne, siger Katia Østergaard, direktør i arbejdsgiverorganisationen for hotel og restaurationserhvervet Horesta.
Her ser man ikke et problem i, at mindreårige arbejder steder, hvor der kan opstå situationer med fulde mennesker.
- Der skal være en kombination af voksne og unge på arbejdspladsen, hvor de voksne tager sig af sådan nogle ting som fulde folk. For de øvrige tjenere vil det være en kæmpe hjælp at have unge ansat, der kan gå til hånde, fortæller Katia Østergaard.
"Vi skal beskytte børnene"
Men selvom branchen bakker op om forslaget, er flere andre bekymrede. I Børnerådet synes man, at forslaget går imod de tiltag, der er blevet sat i søen af Sundhedsstyrelsen for at få unge til at drikke mindre.
- Det er den helt forkerte vej at gå. Vi er i en virkelighed, hvor vi kæmper for at fjerne unge fra alkohol og ved, hvor skadeligt det er. Det gælder om at beskytte børnene, og det her sender et rigtig dårlig signal, siger formand for Børnerådet Per Larsen.
Det bakker Dansk Ungdoms Fællesråd op om. Her appellerer formand Kasper Sand Kjær til, at man tænker på, at danske unge allerede slår rekorder i druk.
- Måske skulle vi hellere skabe flere rum, hvor unge ikke møder alkohol, fremfor flere rum, hvor de møder det, siger formanden.
Torsten Schack Pedersen deler dog ikke deres bekymring.
- Jeg tror ikke på, at det at servere et køligt glas hvidvin eller en øl har betydning for ens eget alkoholforbrug. Jeg ser det her som en mere fleksibel løsning for de erhvervsdrivende, der på den måde vil kunne trække på det personale, de har, når der er travlt, siger han.