Reddere på overarbejde: Vagtplan smuldrer for omstridt selskab

Der er fortsat ikke styr på vagtplanerne, inden det hollandske ambulanceselskab Bios skal overtage ambulancedriften i Region Syddanmark den 1. september.
1. september overtager det hollandske selskab Bios ambulance-driften i Region Syddanmark, men der er fortsat ikke styr på vagtplanen.
1. september overtager det hollandske selskab Bios ambulance-driften i Region Syddanmark, men der er fortsat ikke styr på vagtplanen. Foto: Scanpix

Med fire dage til driftsstart hænger Bios' vagtplan ikke sammen. Det fremgår af en intern mail, som ambulanceselskabets direktør, Morten Hansen sendte ud til samtlige ansatte onsdag aften. Fyens Stiftstidende og Jydske Vestkysten er i besiddelse af mailen.

- Vi skal have vagtplanen helt på plads nu. Derfor har jeg bedt vores planlæggere om at vagtsætte jer på de resterende ledige vagter uden at træffe aftale med jer forinden. Skulle I blive præsenteret for en vagtplan med yderligere vagter, som er helt umulige for jer, vil jeg bede jer rette henvendelse herom til jeres ambulancechef eller teamleder, så vi kan finde en løsning, skriver Morten Hansen i en fællesmail til alle Bios-ansatte.

Direktøren opfordrer desuden redderne til at være ekstra fleksible, så vagtplanen kan lukkes.
Dermed smuldrer den vagtplan, som Bios præsenterede for Region Syddanmark den 24. juli.

- BIOS knokler på højtryk for at blive klar til 1. september. Derfor er det også godt at høre fra BIOS, at der nu er en vagtplan for september, sagde Thyge Nielsen (V), formand for Præhospitaludvalget dengang.

Efterfølgende begyndte rygterne dog at florere om, at vagtplanen ikke hang sammen. Det fik Region Syddanmark til helt ekstraordinært at gennemgå vagtplanerne sammen med Bios.

- Som region har vi ansvaret for, at ambulancerne rykker ud, når der er brug for dem. Derfor har vi taget dette usædvanlige skridt i en situation, hvor vi ved, BIOS mangler reddere. Nu har vi minutiøst været igennem vagtplanen sammen med BIOS og kan konstatere, at den er stram, men hænger sammen. Jeg vil i den forbindelse gerne rose de medarbejdere, der i en overgangsperiode har sagt ja til ekstravagter for at få vagtplanen til at hænge sammen, sagde regionsrådsformand, Stephanie Lose (V), efterfølgende.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fik for en uge siden i brev fra Region Syddanmark at vide, at Bios har styr på vagplanerne for september:

"Gennemgangen viser, at vagtplanen hænger sammen og at det vagtsatte personale på ambulancerne har de rette kompetencer som ambulancebehandlere og ambulanceassistenter", skrev regionen til sundhedsministeren.

Jan Villadsen, formand for transportgruppen i 3F, som tegner overenskomst på vegne af ambulanceredderne, kalder situationen for "totalt kaotisk".

- Det Bios lægger op til her er planlagt overarbejde, og det er klart brud på overenskomst og arbejdsmiljølovgivningen, siger Jan Villadsen.

Det afviser Morten Hansen, administrerende direktør for Bios.

- Det er ikke planlagt overarbejde. Det er et tilbud om at tage ekstra vagter, som redderne kan sige ja, tak til, byde ind på eller sige nej tak til. Vi er nødt til at drifte med overarbejde, vi planlægger ikke med det. Det er to forskellige ting.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.