Realkredit-chef: Lad nogle af småbyerne dø

Kommunerne skal have mod til at prioritere, hvilke byer, der må lade livet og hvilke, der skal satses på, hvis det skal være muligt at få boliglån i kreditforeningerne, siger direktør i Nykredit.
Kommunerne skal prioritere, hvilke områder de vil satse på, hvis landsbysamfundene skal overleve, lyder det.
Kommunerne skal prioritere, hvilke områder de vil satse på, hvis landsbysamfundene skal overleve, lyder det. Foto: Preben Madsen, Scanpix/arkiv

Kommunerne skal turde prioritere, hvilke byer der skal udvikles og afvikles, hvis det skal være muligt at få boliglån i kreditforeningerne.

Det skriver DR Nordjylland.

- Man kan udpege bestemte områder til boligudvikling, akkurat som man udpeger bestemte områder til erhvervsudvikling, centerdirektør i Nykredit i Hjørring, Frits Nygaard.

Centerdirektøren peger eksempelvis på et konkret udviklingsprojekt i Hjørring kommune.

Løkkensvejprojektet, hvor man har prioriteret at rive gamle bygninger ned og generelt forskønne området, kan have en effekt på ejendomsværdierne i området - og dermed også muligheden for at få kreditforeningslån, lyder det.

Kommunerne må prioritere

Landsbyforsker ved Aalborg Universitet, Jørgen Møller, er fuldstændig enig i, at kommunerne må prioritere, hvis landområderne skal overleve.

- Det er den rigtige vej frem. Og det er egentlig mærkelig, at det er kreditforeningerne, der kommer og siger det for det står i Planloven, at kommunerne skal gå ind og lave en klar prioritering, siger han til DR Nordjylland.

Nej fra kreditinstitut

Paw Øland Jensen er elektriker, har fast arbejde og ifølge banken har han også orden i sin økonomi. Og så vil han gerne bo i Aggersund.

- Det er en fredelig lille by. Der kommer ikke så mange her, og så er her en fantastisk udsigt. Det er som om solen altid skinner her, siger han.

Men Paw Øland Jensen fik nej af både bank og kreditinstitut til at låne penge til købet af en ældre, nedslidt villa til en kvart million kroner. Udgifterne til en renovering af huset ville blive for høje, mente de.

Vælg en anden by

Det blev også nej til et lidt dyrere, men mindre renoveringskrævende hus i Aggersund til en halv million kroner.

Kreditforeningen ville derimod godt låne ham penge, hvis han fandt et tilsvarende hus - i Løgstør. Og sådan er det nu endt.

- Men det kan da ikke passe, at det er kreditforeningen, der bestemmer, hvor jeg eller andre skal bo, siger han til DR Nordjylland.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.