Raseri og ros: Nyt krav til kontanthjælpsmodtagere splitter læserne

Blandt Avisen.dk's læsere er både vrede over og forståelse for det nye krav til kontanthjælpsmodtagere om 225 timers arbejde på et år.
Flere hundrede har deltaget i debatten på Avisen.dk's Facebookside. Og de er langt fra enige.
Flere hundrede har deltaget i debatten på Avisen.dk's Facebookside. Og de er langt fra enige. Foto: Scanpix/modelfoto

"Møghamrende sørgeligt."

"Direkte dumt."

"Helt grotesk."

"Selvfølgelig er det fair."

Det er væltet ind med læser-reaktioner på Avisen.dk's Facebook-side, efter vi mandag kunne sætte tal på, hvor mange kontanthjælpsmodtagere, der risikerer at blive ramt af den nye 225-timers regel.

Reglen træder i kraft 1. oktober. Den betyder, at visse kontanthjælpsmodtagere i løbet af et år SKAL arbejde sammenlagt 225 timer - det skal vel at mærke være ordinært arbejde. Gør de ikke det, risikerer de at blive skåret kraftigt i hjælpen.

I alt risikerer 48.777 personer at miste hele eller dele af deres ydelse - der enten kan være kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse. 17. juni fik de alle et varslingsbrev fra det offentlige. Hvor mange af dem, der mister penge, vides endnu ikke.

Men at næsten 50.000 personer har fået stillet stolen for døren, ryster en del læsere. Flere hundrede har deltaget i debatten på vores Facebook-side. Af dem er et flertal imod den nye regel. 

Flemming får næsten 300 likes for denne kommentar: "Det er en total afvikling af velfærdssamfundet og det sikkerhedsnet, der er opbygget igennem mange år ... Det går hurtigt med at rive ned, hvad andre har bygget op."

Maya kommer selv til at mærke kravene om 225 timers job:

"Som det er nu, hvor jeg stadig mangler ca 86 timer, kan jeg knapt betale min husleje og endnu mindre mad og medicin. Faktisk har jeg startet denne måned med hele 167 kr, da budgetten havde trukket," skriver hun med slet skjult ironi.

Helle Pia gør opmærksom på, at ikke alle de berørte er i stand til at have et job:

"Det store problem er, at mange som er på kontanthjælp ikke har arbejdsevne og burde være på førtidspension, men det er billigere at fastholde dem på kontanthjælp," skriver hun.

Men der er også en del, der i det lange kommentarspor bakker om om 225-timers regelen. Eksempelvis Torben, der skriver:

"Her hvor jeg bor, er det en kamp for et par familier at undgå et job. Det gøres ved at give gode råd til hinanden om, hvordan de skal agere hos lægen og myndighederne.
Disse to familier er plattenslagere og nassere."

Camilla mener også, at nogle er dovne:

"Måske er det ikke fair, men det er heller ikke fair, at dem, der ikke gider arbejde, kan rende rundt og klø sig i røven," skriver hun

Janni skriver, at det godt kan lade sig gøre at finde de 225 timers arbejde: 

"Tænker, det ikke er i orden, men så alligevel findes der mange sæsonjob om sommeren, så må man tage sådan et job, også selvom det er på bekostning af sommerferien med familien, da man jo har masser af tid på andre tidspunkter."

Hovedparten af de mange læsere, der har deltaget i diskussionen, er dog harme og vrede. Som Birte: 

"Tænk, jeg var så naiv at tro, at kontanthjælp er det allersidste og mindste sikkerhedsnet under medborgere, der har mistet alt andet! Det kan vi ikke være bekendt," skriver hun.

Anne er med egne ord lige ved at give sig til at græde over det.

"Og jeg bliver ikke engang ramt, men efter 6 år i systemet før jeg fik tilkendt flexjob, kan jeg stadig mærke på psyken, hvad den slags tiltag gør ved mennesker. Alle mennesker, der har været i pengenød, ved, hvad det gør ved psyken, parforhold og livskvaliteten," skriver hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.