Raser mod job-fidus: Nu skal minister stå skoleret

SF afkræver beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen (S), svar på otte konkrete spørgsmål i sagen om misbrug af offentlige jobrotations-midler.
I sagen fra Københavns Kommune har Jobcenteret udbetalt mere end 35 millioner kroner i jobrotations-ydelse til callcenter-virksomheden 24native og to andre firmaer med samme ejer
I sagen fra Københavns Kommune har Jobcenteret udbetalt mere end 35 millioner kroner i jobrotations-ydelse til callcenter-virksomheden 24native og to andre firmaer med samme ejer Foto: Arkiv/Scanpix

Selv om beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har lovet, at der nu bliver gjort noget ved, at millioner af offentlige midler tilsyneladende bliver misbrugt af virksomheder, når ledige sendes i jobrotation, stiller SF og Enhedslisten sig alligevel ikke tilfredse.

Efter Operation X på TV2 onsdag aften afslørede flere virksomheder i at udnytte eksempelvis Københavns Kommunes jobrotations-millioner, har SF’s arbejdsmarkedsordfører sendt otte konkrete spørgsmål til Henrik Dam Kristensen gennem beskæftigelsesudvalget. De skal afdække, om reglerne på området er gode nok, siger han.

Kontrol halter

- Man har en fornemmelse af, at Københavns Kommunes kontrol med midlerne ikke er gode nok, ligesom de statslige regler heller ikke er gode nok. Jeg har spurgt om, hvad der kræves af dokumentation fra arbejdsgiverne i dag, siger Eigil Andersen til Avisen.dk.

Operation X kunne fortælle, at ordningen i flere tilfælde bliver misbrugt af virksomheder, der opfinder egne uddannelser og lader medarbejderne arbejde videre for på den måde at skaffe gratis arbejdskraft.

I sagen fra Københavns Kommune har Jobcenteret udbetalt mere end 35 millioner kroner i jobrotations-ydelse til callcenter-virksomheden 24native og to andre firmaer med samme ejer.

Huller skal lukkes

Siden 2012 har der arbejdet 154 ledige som jobrotationsvikarer i firmaerne, men disse vikarer afløste slet ikke de ansatte. De ansatte skulle på efteruddannelse på et akademi i Tjekkiet, men programmet afslører, at akademiet slet ikke findes. Københavns Kommune har kun ført kontrol med kommunen to gange - begge gange efter, at Operation X gik ind i sagen.

Den slags fiduser skal stoppes med det samme, mener Eigil Andersen.

- Vi har en meget stor forpligtelse til, at svindel ikke kan gentages. Jobrotation er et fremragende system, og den ordning må ikke gå tabt, fordi flere arbejdsgivere svindler. Vi skal gøre, hvad vi kan for at lukke huller for misbrug både statsligt og kommunalt, siger han.

Enhedslisten har kaldt Henrik Dam Kristensen i samråd om sagen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.