Rasende Vivianne om mistet lønforsikring: Modbydelig diskrimination

Vivianne Tjeder røg ud af sin private lønforsikringsordning, fordi hun fyldte 60 år. Aldersdiskrimination af værste skuffe, mener hun, og får opbakning fra flere sider.
Når private lønforsikringer ikke dækker folk over 60 år, er det nærmest ligeså forkert, som hvis de ikke dækkede kvinder, mener Vivianne Tjeder. 
Når private lønforsikringer ikke dækker folk over 60 år, er det nærmest ligeså forkert, som hvis de ikke dækkede kvinder, mener Vivianne Tjeder.  Privat foto.

På mandag fremlægger dagpengekommissionen det længeventede udspil til nye dagpengeregler.

Her kommer der blandt andet et bud på, hvordan man undgår, at folk falder ud af dagpengesystemet. Men for tusinder af danskere er systemets sikkerhedsnet ikke tilstrækkeligt. Derfor tegner de private lønforsikringer som supplement til dagpengene.

En af dem er 61-årige Vivianne Tjeder. For nogle år siden tegnede hun en privat og kollektive lønforsikringer på grund af en større fyringsrunde på hendes arbejdsplads.

Selvom hun ikke følte sig specielt udsat, valgte hun den private forsikring som en ekstra buffer, der kunne hjælpe hende, hvis hun skulle miste sit job.

Og Vivianne Tjeder er langt fra den eneste, der inden for de seneste år har følt trang til den ekstra sikkerhed.

Antallet af private forsikringer mod arbejdsløshed er fordoblet i løbet af fire år. I alt har 188.000 lønmodtagere tegnet private lønforsikringer, der giver et tillæg til dagpengene. Det viser en opgørelse fra brancheforeningen Forsikring & Pension.

Smidt ud på grund af alder

Vivianne Tjeder er ansat som underviser og vejleder i et beskæftigelsescenter i Københavns Kommune, og på daværende tidspunkt kunne hun gennem sit arbejde tegne en forsikring hos Alka. Det var ikke en billig fornøjelse.

- Forsikringen hos Alka var dyr, fordi jeg valgte den kortest mulige karens-periode og dækning i op til et år, siger Vivianne Tjeder til Avisen.dk.

Det første år betalte hun mere end 500 kroner månedligt, mens hun det andet år måtte betale lidt over 300 kroner om måneden. Det hjalp dog lidt, at hun kunne trække lønforsikringen fra i skat, så udgiften blev lidt mindre, forklarer hun.

I tre år betalte Vivianne Tjeder til den private lønforsikring, men da hun fyldte 60 år kom der en ubehagelig overraskelse. Lønforsikringen hos Alka ophørte nemlig med udgangen af det år, hvor hun blev 60 år.

-  Jeg blev da lidt chokeret. Det har da helt sikkert stået med småt, at forsikringen kun gjaldt til og med det år, hvor jeg blev 60 år, siger hun.

Giver ingen mening

Vivianne ville gerne have forsat med lønforsikringen hos Alka, hvis hun ikke var blevet skubbet ud af ordningen.

I dag er hun dækket af en kollektiv lønsikring, fordi hun er organiseret i HK kommunal. Men oplevelsen med Alka er ikke glemt.

- Det hænger jo ikke sammen, at man ikke kan tegne en privat lønforsikring, når man er over 60 år, samtidig med at politikerne sætter pensionsalderen op, og vi bliver tudet ørerne fulde om, at vi skal blive på arbejdsmarkedet, og at der er mangels på arbejdskraft, siger Vivianne Tjeder.

Også i landets største fagforbund 3F mener hovedkasserer Ulla Sørensen, at man fremtidigt bør sikre, at de ældste på arbejdsmarkedet får nemmere adgang til lønforsikringer.

- Det er et område, der skal kigges efter i takt med, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, siger hun.

Vivianne Tjeder mener, at det er dybt aldersdiskriminerende, når forsikringsselskaberne ikke dækker seniorer.

- Det er ikke i orden. Jeg har et godt helbred, og jeg forventer ikke at blive syg. Derfor synes jeg også, at det næsten er lige så diskriminerende som at sige, at man kun tegner forsikringer for mænd, siger hun.

Lars Baadsgaard, der er ansvarlig for finansielle test i Forbrugerrådet Tænk, mener også, at det kan være problematisk, at dem, der har mest brug for en privat lønforsikring ikke altid kan drage nytte af den.

- Det er lidt paradoksalt, at unge mennesker med gode uddannelser i brancher med lav arbejdsløshed nemt får de her private lønforsikringer, mens de ældre i brancher med stor ledighed, der i højere grad har brug for dem, ikke kan få dem, siger han.

Paradoksalt at kassere ældre

Hos Ældre Sagen forstår man godt, hvis folk føler sig trådt over tæerne, når de ikke må tegne en forsikring på baggrund af årstallet i deres fødselsattest.

- Jeg har fuld forståelse for, hvis der er ældre, der bliver skuffet, hvis de i mange år har betalt til sådan en forsikring, som de så ikke er dækket af, når de når en alder, hvor de får brug for den, siger Jens Højgaard, der er souschef hos Ældre Sagen.

Han mener, at forsikringsselskaberne sender et rigtig dårligt signal ved at udelukke de ældre fra de private lønforsikringer.

Om der ligefrem er tale om aldersdiskriminering, er han ikke sikker på. Derimod mener han, der sker en aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet, fordi det generelt er sværere for ledige ældre at komme i job, når vi skal blive længere på arbejdsmarkedet.

- Når efterløns- og pensionsalderen bliver sat op, er det jo noget paradoksalt, at man smider folk ud af de her forsikringer, når de fylder 60 år, siger han.

Alka driver en forretning

Som Avisen.dk tidligere har skrevet, er Alka den største udbyder af de private lønforsikringer, da selskabet forsikrer omkring 100.000 lønmodtagere.

I Alka forstår man godt, hvis nogle opfatter det som alderdiskrimination, at selskabet ikke tilbyder privat lønsikring til folk over 60 år, fortæller Lise Agerley, der er Alkas kommunikationsdirektør.

Men det er vilkårene i forsikringsbranchen, forklarer hun.

- Der er altid rammer for, hvor meget og hvor mange vi kan forsikre for at holde prisen for kunderne attraktiv, siger Lise Agerly.

Langt størstedelen af Alkas kunder, der har en lønsikring, er dækket af en kollektiv forsikring, som deres fagforening har indgået. Men 10.000 kunder har valgt den private løsning.

Og det er især de modne lønmodtagere, der vælger den løsning, viser tal fra Alka.

Hele 76 procent af forsikringstagerne er nemlig mellem 46 og 60 år gamle, viser Alkas opgørelse. Men i Alka har man ikke indtryk af, at der har været stor efterspørgsel på lønforsikring blandt danskere over 60 år.

Hvis den situation opstår, er Alka klar til at sadle om, forsikrer kommunikationsdirektøren.

- Vi lytter til markedet, så hvis der er efterspørgsel på lønforsikring fra folk over 60 år, er vi åbne for at se på det. Men det har der indtil videre ikke været, siger Lise Agerly.

Den svada lyder som lidt af en søforklaring mener Vivianne Tjeder.

- Hvis Alka mener, at ældre ikke efterspørger private lønforsikringer, så kan det vel ikke være et stort problem, at ældre må forsikre sig, siger hun.

Dårlige odds for de ældre

Alka er langt fra det eneste selskab, der ikke tilbyder dem tættest på pensionsalderen private lønforsikringer.

Avisen.dk har tjekket følgende seks forsikringsselskabers private lønforsikringer.

Topdanmark dækker kun, indtil man er 55 år, mens Lærerstandens Brandforsikring og Lønforsikring.nu dækker til udgangen af det kalenderår, man fylder 60 år.

FTF-A og IDA stopper ved udgangen af den måned, hvor man fylder 62 år.

Ud af de seks er det kun Realkreditforsikring, der gælder, indtil man er 67 år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.