Rapport: Taliban presser Afghanistans soldater tilbage

Talibans forårsoffensiv har betydet, at Afghanistans hær har tabt terræn til bevægelsen, viser ny rapport.
En soldat fra den afghanske hær råber mod Taliban efter netop at have affyret en raket mod den militante bevægelses stillinger uden for Kunduz i det nordlige Afghanistan tidligere på måneden.
En soldat fra den afghanske hær råber mod Taliban efter netop at have affyret en raket mod den militante bevægelses stillinger uden for Kunduz i det nordlige Afghanistan tidligere på måneden. Foto: Najim Rahim/AP

Afghanistans regering har på få måneder tabt en række distrikter i landet til den militante Talibanbevægelse.

Regeringsstyrker kontrollerede i maj omkring en tredjedel - helt præcis 65,6 procent - af Afghanistans distrikter.

Det er et fald i sammenligning med januar i år, hvor regeringen havde kontrol med 70,5 procent, lyder det i rapporten fra SIGAR, den amerikanske tilsynsmyndighed, som overvåger genopbygningsindsatsen i Afghanistan.

Af de i alt 407 distrikter i Afghanistans 34 provinser var 268 under regeringens kontrol, 36 distrikter under oprøreres kontrol, mens 104 distrikter betegnes som værende "i risiko", fremgår det af rapporten.

I april satte Taliban en omfattende forårsoffensiv i gang med en række blodige angreb rettet mod landets sikkerhedsstyrker.

Siden Nato officielt afsluttede sin kampmission i landet og trak sine kampenheder ud i december 2014, har Afghanistans egne soldater og politifolk skulle sørge for sikkerheden i landet.

Men hæren har lidt svære tab i kampen mod Taliban. Sidste år blev omkring 7000 afghanske soldater og politifolk dræbt i kampen mod Taliban, mens 14.000 blev såret. De tal ventes at stige yderligere i år, siger sikkerhedseksperter.

Den afghanske hærs vanskeligheder har ført til, at Natos medlemslande har udskudt tilbagetrækningen af de tilbageværende soldater, som i overvejende grad skal støtte politiet og hæren i Afghanistan med træning og rådgivning.

/ritzau/dpa

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.