Rapport om hackersag: Persondata kan være forsvundet

Der er uvished om personfølsomme data fra statens it-leverandør, der i 2012 blev hacket, viser rapport.
Det er tvivlsomt, om myndighederne kommer til at få kendskab til det fulde omfang af hackerangebet mod statens it-leverandør CSC. (Arkivfoto)
Det er tvivlsomt, om myndighederne kommer til at få kendskab til det fulde omfang af hackerangebet mod statens it-leverandør CSC. (Arkivfoto) Foto: www.colourbox.com/free

Det er ikke til at vide, om de danske myndigheder nogensinde får et større kendskab til, om personfølsomme data om danske borgere er blevet kopieret, ændret eller slettet i forbindelse med et hackerangreb på statens it-leverandør CSC.

Det skriver Politiken søndag, der er kommet i besiddelse af en rapport om hackerangrebet, som fandt sted fra april til august i 2012.

Af rapporten fremgår det, at uvisheden skyldes ringe sikkerhed hos CSC og myndighedernes manglende krav til it-leverandøren.

- Angriberen havde formodentlig rettigheder til at kopiere, slette, ændre og tilføje data (...), hvilket indbefatter data fra politiet, CPR-registret, Skat og Moderniseringsstyrelsen, står der blandt andet i den klassificerede rapport fra Center for Cybersikkerhed under FE og PET fra august 2014.

Det eneste, man ifølge rapporten ved med sikkerhed, er, at Rigspolitiets registre - heriblandt kriminalregistret og kørekortregistret - blev kopieret, da CSC blev angrebet af hackere.

I forhold til myndighedernes øvrige data, som CSC lå inde med - herunder en række systemer fra Skat og Statens Lønsystem - er det ikke til at vide, om de også er blevet kopieret.

De fællesoffentlige it-systemer hos CSC skal have været så usikkert sat op, at hackerne havde det forholdsvis nemt med at tage fuld kontrol over de store mængder data.

I rapporten konkluderer PET, at både politiet og CSC har svigtet ved ikke at have nok fokus på sikkerheden.

"Det er superslemt", lyder det fra it-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra selskabet CSIS.

- De data, som ligger på CSC's systemer, kan man ikke garantere er intakte, siger han til Politiken efter at have læst rapporten.

- Folk kan være fjernet fra kriminalregistret, cpr-registret og Schengenregistret. Adgangen har kunnet misbruges til at modificere data, uden at man bagefter kan afsløre det - og det er det allerværste.

Over for Politiken ønsker CSC ikke at besvare spørgsmål. I en e-mail skriver it-leverandøren dog, at "CSC betragter sig selv som offer for en kriminel handling, som ikke kunne være forudset og forhindret".

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.