Rapport konkluderer: H&M bringer tusindvis af arbejdere i livsfare

I en rapport bliver H&M beskyldt for at bringe tekstilarbejderes liv i fare, fordi modegiganten ikke har sikret dem brandudgange.
Fabriksbygningen Rana Plaza styrtede sammen i april 2013. Efterfølgende gik en række globale brands sammen for at sikre bedre arbejdsforhold for tekstilarbejderne.
Fabriksbygningen Rana Plaza styrtede sammen i april 2013. Efterfølgende gik en række globale brands sammen for at sikre bedre arbejdsforhold for tekstilarbejderne. Foto: Andrew Biraj/Scanpix

Tusindvis af bengalske tekstilarbejdere er i livsfare, fordi Hennes & Mauritz ikke har sikret brandudgange til dem. Sådan lyder den barske kritik fra organisationen Clean Clothes Campaign (CCC) ifølge Fagbladet 3F.

CCC har kigget nærmere på, hvor god den svenske koncern er til at opfylde den aftale, som en række globale brands indgik i kølvandet på Rana Plaza-tragedien for to år siden: Accord on Fire and Bulding Safety, i daglig tale: Accorden.

Og det står rigtig skidt til, konkluderer CCC:

- Ligesom mange andre brands forsikrede H&M i kølvandet på Rana Plaza, at virksomheden ville tage de nødvendige skridt til at sikre sikkerheden for de arbejdere i Bangladesh, som syer deres tøj. H&M har ikke opfyldt disse forpligtelser, lyder det fra CCC.

I den ny rapport fra CCC kan man blandt andet læse at H&M er "dramatisk bag tidsplanen" og "bringer titusinder arbejderes liv i fare". Og at der mangler brandudgange i 61 procent af fabrikkerne.

H&M afviser kritikken:

- Vi kan ikke genkende det billede, der tegnes. Som en af verdens største modevirksomheder har vi et stort ansvar, og vi er vores ansvar bevidst. H&M var det første brand til at underskrive Accorden. Vi går forrest i arbejdet med at skabe sikre arbejdsforhold for alle tekstilarbejdere, skriver Mia Møgelgaard, Sustainability Coordinator hos H&M i mail til Fagbladet 3F.

Hun anerkender dog at nogle af Accordens initiativer er forsinkede:

- Det er et omfattende og langvarigt arbejde. Tekniske og strukturelle udfordringer i Bangladesh har vist sig at være mere tidskrævende end først antaget. Vi sikrer os, at arbejdet bliver gjort ordentligt. Også selvom det tager længere tid, lyder det fra Mia Møgelgaard.

3F's regionalkoordinator i Bangladesh, Sten Toft Petersen, hilser rapporten velkommen:

- Forhåbentligt kan den blive et venligt spark bagi til H&M, så de gearer deres indsats i forhold til arbejdernes sikkerhed endnu mere op. H&M promoverer jo sig selv som et socialt meget ansvarsfuldt brand. Og det må de leve op til, siger han til Fagbladet 3F.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.