Rapport: Gratis Storebæltsbro gør os rigere

En ny analyse konkluderer, at samfundsøkonomien kan blive øget med 30 milliarder kroner, hvis man fjerner afgiften på Storebæltsbroen.
Der er stadig en gæld på 24 milliarder for byggeriet af Storebæltsbroen, og derfor har transportminister Magnus Heunicke (S) ingen planer om at gøre den gratis lige foreløbig.
Der er stadig en gæld på 24 milliarder for byggeriet af Storebæltsbroen, og derfor har transportminister Magnus Heunicke (S) ingen planer om at gøre den gratis lige foreløbig. Jens Nørgaard Larsen /Scanpix

Der er en stor gevinst at hente for samfundet, hvis man gjorde det gratis at køre over Storebæltsbroen. Ifølge en ny rapport som analysefirmaet Grontmij har lavet for Fynsk Erhverv, er der 30 milliarder at hente for samfundsøkonomien, hvis brotaksten forsvinder, skriver Fyens.dk.

- Hvis man troede, at det ville give en dårligere samfundsøkonomi at fjerne brugerbetalingen på broen, så maner vores rapport det i jorden, siger analysechef for Grontmij Brian Gardner Mogensen til Fyens.dk.

Forklaringen er, at en gratis bro vil give mere samhandel, flere pendlere og generelt en højere mobilitet i regionen. Og det gavner både private og erhvervslivet.

I efteråret offentliggjorde transportminister Magnus Heunicke (S) en rapport, som viste, at broen har givet en værdi på 379 milliarder til samfundsøkonomien.

Han lover at studere den nye analyse grundigt, men vil ikke umiddelbart sænke taksten.

- Forslaget vil vælte regningen over på alle danskere frem for på brugerne af Storebæltsforbindelsen, og jeg vil ikke være med til at hæve skatterne eller sænke det offentlige forbrug, skriver ministeren i et svar til Fyens.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.