Rapport: EU's grænsekontrol fungerer ikke

Efter EU-rapport slår politikere alarm. EU's grænsekontrol fungerer ikke, og vigtige efterretninger deles ikke
EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen mener, at rapporten bør give anledning til en større deling af efterretninger internt i EU.
EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen mener, at rapporten bør give anledning til en større deling af efterretninger internt i EU. Foto: CHARLOTTE DE LA FUENTE/POLFOTO

Ifølge EU's justitskommissær, Vera Jourova, er mellem 5000 og 6000 EU-borgere rejst til Syrien som såkaldte "foreign fighters" for at deltage i borgerkrigen. Det præcis antal kendes ikke, men det nye skøn får danske EU-parlamentarikere til at slå alarm.

De Radikales EU-parlamentariker, Morten Helveg Petersen, mener, at det høje skøn bør være en anledning til en større deling af efterretninger internt i EU.

- I disse tider diskuterer Europas ledere, hvordan man kan opruste i kampen mod terror. Svaret ligger lige for: At Europas efterretningstjenester deler flere informationer med hinanden, siger han.

Han mener, at der skal stilles krav til, at efterretningstjenesterne i Europa udveksler informationer gennem et fælles europæisk efterretningsagentur.

- Både ved angrebene i London, Madrid, Paris og så videre var gerningsmændene kendt på forhånd. Man havde informationerne. Alligevel forhindrede man ikke angreb, siger han.

Ifølge Socialdemokraternes Christel Schaldemose er et af problemerne, at EU's ydre grænser ikke fungerer.

Hun henviser til et dokument fra Det Europæiske Råd, der beskriver at, nogle af EU's grænselande oplever tekniske problemer med at tjekke pas og andre dokumenter i tilstrækkelig grad.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.