Rapport afslører: For mange ældre ryger hurtigt tilbage til sygehuset

Der er stor forskel på, hvordan regionerne forebygger genindlæggelser blandt ældre patienter.
- Hvis man venter mere end en uge med genoptræning, så mister svækkede ældre cirka tyve procent af muskelkraftensiger direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup til tv2.dk.
- Hvis man venter mere end en uge med genoptræning, så mister svækkede ældre cirka tyve procent af muskelkraftensiger direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup til tv2.dk. Foto: Scanpix/arkiv

Regionerne skal blive bedre til at give hinanden gode råd til, hvordan ældre bliver hjemme, efter de er blevet udskrevet fra sygehusene.

Det mener Ældre Sagen, efter en ny rapport afslører, at alt for mange ældre ryger direkte tilbage på sygehuset, når de er blevet udskrevet – selv om det kan undgås. Rapporten fra Danske Regioner, KL og Sundhedsministeriet viser, at regionerne håndterer forebyggelse af genindlæggelser blandt patienter over 65 år vidt forskelligt. Der skal derfor blandt andet fokus på strømligning af indsatsen før genoptræning, lyder opfordringen.

- Hvis man venter mere end en uge med genoptræning, så mister svækkede ældre cirka tyve procent af muskelkraften. Det er simpelthen så nødvendigt, at de kommer i gang med genoptræningen med det samme. Derfor bør de gode kommuner lære de øvrige, hvordan det skal gøres, siger direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup til tv2.dk.

Avisen.dk har i de seneste uger afsløret, at landets sygehuse har fået 101 påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø. Personalet har flere steder alt for travlt, og konsekvensen er, at antallet af genindlæggelser stiger, lyder forklaringen fra sygeplejerskerne. Læs mere her og her.

Særligt i Regions Sjælland oplever kommunerne, at de ældre ryger for hurtigt tilbage til sygehusene. Omvendt falder tallet blandt duksekommunerne i Region Nordjylland.

I Dansk Folkeparti mener sundhedsordfører, Liselott Blixt, at kommuner, der er for langsomme til at tilbyde genoptræning og aflastning skal straffes økonomisk.

- Jeg mener, at man i kommunerne godt kan finde pengene til de nødvendige aflastningstilbud, da det jo i længden koster flere penge, hvis de ældre bliver genindlagt. Vi skal sikre, at de ældre får den rigtige behandling. De skal ikke udskrives, før de er klar, og når de er færdigbehandlede, skal de hjem til kommunen hurtigst muligt, siger hun til tv2.dk.

Enhedslisten bakker op om strammere krav til regionerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.