Ramt af vinterdepression? Se tegnene her

Hvert år bliver et stort antal danskere trætte, uoplagte og triste i den mørke tid. De er blevet vinterdeprimerede, og har du disse symptomer, er du måske en af dem.
Bliver du også meget trist og træt om vinteren? Måske er du vinterdeprimeret.
Bliver du også meget trist og træt om vinteren? Måske er du vinterdeprimeret. Scanpix.

Vinteren og efteråret kan med sine mørke dage, sin kulde og blæst trække livsglæden ud af mange, og for nogle er denne årstid lig med stor trang til at sove og spise mere, end de plejer. 

De vil også føle sig trist til mode, bekymre sig over små ting og synes, at hverdagen er svær at komme igennem. De har fået en vinterdepression. Og det kan sagtens starte allerede i oktober, har Ida Hageman, der er klinikchef på Psykiatrisk Center København, tidligere fortalt til tv2.dk

- For mange starter det midt i oktober og begynder først at lette igen til marts eller april, siger hun.

Hun mener, at cirka hver 10. dansker bliver ramt af vinterdepression. Og tilstanden minder utrolig meget om den, du befinder sig i, hvis du har en almindelig depression:

- Der er lavet livskvalitetsundersøgelser, der viser, at livskvaliteten er lige så nedsat for folk med vinterdepressioner som for folk med en klassisk depression, siger Ida Hageman.

Sover du dagene væk?

Ida Hageman fortæller, at vinterdepression ikke som sådan er en diagnose, men fordi den minder så meget om en klassisk depression, skal du være opmærksom på, hvor længe du er ramt og hvor meget.

Det kan nemlig gå over i en klassisk depression - men selvom den ikke gør det, er det slemt nok at udholde den hele vinteren igennem.

Ida Hageman fortæller, at hverdagen for mange af dem, der er ramt af vinterdepression, handler om at overleve hver dag på jobbet og sove resten af tiden væk. Simpelthen fordi trætheden og tristheden er så stor.

Samtidig orker mange ikke at være sociale og lukker ned for besøg hos venner og familie, hvilket er med til at styrke følelsen af opgivenhed. Og som om det ikke er slemt nok, får mange med vinterdepression en stor trang til at spise en masse hurtige kulhydrater og tager derfor også på i vægt.

Det er altså invaliderende på flere områder, og Ida Hageman råder til, at du søger læge, hvis du er hårdt ramt. I de fleste tilfælde vil lysterapi dog kunne hjælpe med at nedsætte symptomerne, og mange kan også have gavn af at gå i samtaleterapi.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.