Radikal boss taler reform af dagpenge ned

Radikale forventer ikke, at der kommer noget særligt ud af de snarlige forhandlinger om et nyt system for dagpenge. De vigtigste ændringer er sket, mener Morten Østergaard.
Radikale forventer ikke, at de kommende ændringer af dagpengene bliver omfattende.
Radikale forventer ikke, at de kommende ændringer af dagpengene bliver omfattende. Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.

Ønsker du ændringer af dagpengene, skal du ikke sætte din lid til Radikale. Partiets politiske leder, Morten Østergaard, vil nemlig ikke bringe store krav med til kommende forhandlinger.

- Vi synes jo sådan set, at vi allerede har fået rettet op på de mest væsentlige ting i forhold til dagpenge. Derfor vil man ikke høre skrappe meldinger fra os, slår Morten Østergaard fast over for Avisen.dk.

Han spår, at forhandlingerne om dagpenge ikke vil byde på store overraskelser.

- Først og fremmest skal man måske i virkeligheden ikke stille ambitionsniveauet efter, at det bliver en decideret reform. Altså en reform i vores forstand er jo noget, der øger arbejdsudbuddet, siger Morten Østergaard.

At øge arbejdsudbuddet vil sige, at der kommer flere mennesker ud på arbejdsmarkedet, eller folk arbejder mere.

Bred aftale er vigtig

Kommissionen om dagpenge ventes at komme med sin rapport i slutningen af september. Herefter skal politikerne lægge arm om, hvad der skal ske.

Radikale møder ifølge Morten Østergaard ikke op med ultimative krav til de kommende forhandlinger. Men partiet har selvfølgelig ønsker på området.

Et af dem er at gøre systemet mere fleksibelt, ved for eksempel at gøre det nemmere for vikarer at genoptjene ret til dagpenge. Radikale er altså indstillet på at mindske kravene til genoptjening, ligesom Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF længe har ønsket.

Et andet ønske fra Radikale er, at der kommer en bred politisk aftale om dagpengene, så borgerne ved, hvad de kan regne med lang tid fremover.

Ingen snakker længde længere

Morten Østergaard ser ikke de store bump i forhandlingerne. Specielt påpeger han, at længden for, hvor længe man kan få dagpenge, ikke diskuteres ret meget mere.

- Jeg hører ikke ret mange, der taler om, at dagpengeperioden skal være længere. Det, synes jeg, er meget illustrativt for, hvordan diskussionen har udviklet sig med tiden. Nu handler det jo om genoptjening, og det vil vi som sagt gerne diskutere, siger han.

Pengene skal passe

Selvom de radikales leder mener, at de største huller er lappet, lover han dog at være åben over for alternative forslag. Han har kun én betingelse.

- Så længe vi tager afsæt i kommissionens rapport, vil vi have et helt åbent sind over for, hvad der kan foregå, fortæller Morten Østergaard.

Kommissionen må kun komme med forslag, der ikke gør systemet for dagpenge dyrere. Og som ikke mindsker antallet af mennesker, der er til rådighed for arbejdsgiverne.

Læs et længere interview med Morten Østergaard i Ugebrevet A4 her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.