Rådhuspladsen: Iranske Mahsa hylder Margrethe

Københavns gader er fulde af fest, farve og folk, der er mødt op for at hylde dronning Margrethe på hendes 75 års fødselsdag. Avisen.dk er også med.
Mahsa kom til Danmark i oktober sidste år og står nu og hylder dronningen på Rådhuspladsen.
Mahsa kom til Danmark i oktober sidste år og står nu og hylder dronningen på Rådhuspladsen. Foto: Aske Folkmann Drost

Den lettere forblæste, overskyede april-onsdag er forvandlet til en sand folkefest i det indre København, hvor tusindvis af mennesker er stimlet sammen for at hylde dronning Margrethe, som fylder 75 år i dag.

Klokken 12 vinkede fødselaren fra balkonen på Amalienborg Slot, hvor jublen ingen ende ville tage og folkemasserne krævede dronningen ud på balkonen tre gange. Turen gik derefter gennem byen i karet sammen mod Københavns Rådhus, hvor et sandt menneskehav har gjort dagen festlig for dronningen.

Iranske Mahsa kom til Danmark som flygtning for et halvt år siden, og i dag har hun hjulpet til med at dele Dannebrogsflag ud til de mange fremmødte. En eftertragtet tjans, som varetages af frivillige fra Cph. Volunteers, som Mahsa er aktiv i:

- Jeg er glad for at være med. Det er en sjovt at se folk stimle sammen, og jeg kan godt lide at være en del af fællesskabet i Cph. Volunteers, siger Masha til Avisen.dk.

Flag-tjans vildt populær

Med blandt de frivillige flag-uddelere er også førtidspensionisten Ulla, som fortæller, at tjansen med at dele papirsflag ud var så eftertragtet, at pladserne allerede blev besat for halvanden måned siden.

- Hun gør det godt, siger Ulla om dronningen, som hun har set i levende live tre gange nu.

Ulla er med til at dele flag ud - en tjans, som frivilligegruppen Cph. Volunteers tager sig af. Foto: Aske Folkmann Drost

Sygeplejerskeren Anette bruger sammen med datteren Louise en fridag på at sige tillykke:

- Vi var også inde, da Margrethe fyldte 60, men dengang var der så mange mennesker, at vi ikke fik hende at se, husker Anette.

Hun og datteren synes, at dronningen gør sit arbejde godt.

- Det er fint nok, at hun nu begynder at overlade nogle af arbejdsopgaverne til de unge i kongehuset, men hun bliver nok som dronning mange år endnu, siger Anette til Avisen.dk.

Mor og datter på tur. Akkurat som de var det for 15 år siden, da dronningen blev 60. Foto: Aske Folkmann Drost

På Rådhuspladsen ved siden af pølsevognen Restaurant Fodkold finder vi Allan, der er psykolog og egentlig ikke den store tilhænger af kongehuset.

- Det passer ikke med min overbevisning, at en familie har så mange særprivilegier, siger han.

- Men jeg bor i nærheden og ville gerne prøve at opleve folkestemningen og se, hvad jeg får for skattekronerne ...

- Det er ikke noget, jeg normalt gør, men jeg blev grebet af hypen ... Foto: Aske Folkmann Drost

Otto på fem år holder fri fra børnehaven for være med til at fejre fødselsdagen.

- Det var sjovt at sige hej til hende, siger Otto, som både fik vinket til Margrethe, da hun kørte i karet på Strøget og på Rådhuspladsen. Han synes, det kunne have været sjovt, hvis de havde sunget fødselsdagssangen med instrumenter for Dronningen.

De voksne er der mest for børnenes skyld, fortæller Andreas, der har taget en fridag fra arbejdet.

- De har været begejstrede, og det er jo også festligt. Men vi var enige om, at hun godt måtte være blevet lidt længere på balkonen og vinke, siger han.

Hele familien er taget ind på Rådhuspladsen: Far Andreas, mor Louise, Otto på fem og Villum på tre - næsten fire. Ellen, som endnu ikke er fyldt et år, tager en pause fra festlighederne i sin barnevogn.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.