Rådden branche? Modelbureau snyder ansat for 100.000,-

Nikolaj Anthony Schmidt blev lovet en månedsløn på 23.000 kroner, men fik kun 13.800. Da han brokkede sig, blev han bortvist. Det er langt fra usædvanligt, at modelbureauer snyder deres ansatte, siger fagforening.
Den glamourøse modebranche snyder de ansatte for løn
Den glamourøse modebranche snyder de ansatte for løn Linda Kastrup/Scanpix/arkiv

- Tak for lort, var chefens kommentar til Nikolaj Anthony Schmidt, da han efter seks måneder med underbetaling ville lufte problemet for sin fagforening.

Modelbureauet Modelhouse Production er ved byretten blevet dømt til at betale ham 103.399 kroner.

Firmaet er nu erklæret konkurs på begæring af fagforeningen HK, fordi de ikke ville betale.

Nikolaj Anthony Schmidt kommer aldrig til at se sine penge. Imens fortsætter modelbureauet fortsætter sine aktiviteter med præcis de samme forretninger, fra samme adresse og med samme direktør, men under et andet navn.

LÆS OGSÅ: Chef til Nikolaj: "Tak for lort"

- Det er ren og skær svindel. I andre brancher kalder man det konkursrytteri, siger René Knudsen, der er formand for HK Service Hovedstaden, der har kørt sagen mod modelbureauet.

"Jeg er blevet taget i røven"

Nikolaj Anthony Schmidt arbejdede gennem et år som eventkoordinator i Modelhouse Production. Først som elev og senere som færdiguddannet.

I elevtiden fik han aldrig feriepenge, pension og fritvalgsordning, som elever ellers har krav på. Han fik heller ingen kontrakt, og lønnen var langt fra den, han var blevet lovet.

Da Nikolaj Anthony Schmidt kontaktede sin fagforening, blev han bortvist fra jobbet med den begrundelse, at han havde holdt ferie uden at få lov.

Ud af de over 100.000 kroner, som han har til gode hos modelbureauet, har han kun fået 17.700 kroner i manglende feriepenge.

Dem har Lønmodtagernes Garantifond betalt, fordi HK begærede firmaet konkurs.

- Jeg er blevet taget i røven, konkluderer 23-årige Nikolaj Anthony Schmidt, der er harm over aldrig at have fået sine penge.

Modelforening: Der skal styr på de brodne kar

Ifølge HK Service er det langt fra usædvanligt, at modelbureauer snyder deres ansatte.

Fagforeningen får løbende henvendelser fra frustrerede medlemmer i modebranchen, som ikke har fået den løn, de er blevet lovet.

Også blandt modellerne er der mange, som må arbejde gratis eller til en meget lav løn.

Det er ganske enkelt normen i branchen, forklarer Katrine Damgaard, der er formand for foreningen Danske Modeller.

- Folk vil jo gerne arbejde i modefaget. Og de finder sig i urimelige vilkår, fordi der altid står mindst ti bag dig i køen, der er villige til at overtage dit job, siger hun.

Danske Modeller arbejder på at få modelbureauerne til at indføre standardkontrakter, der skal sikre klare aftaler om betaling og rettigheder. Katrine Damgaard håber på, at foreningen i samarbejde med de større modelbureauer kan få styr på de brodne kar i branchen.

Modelbureau vil ikke kommentere

Modelhouse Production er nu genopstået som '1st Modelbooking'. Her ønsker direktør Maria Christina ikke at lade sig interviewe om sagen og frabeder sig yderligere henvendelser fra Avisen.dk.

Nikolaj Anthony Schmidt er tilsyneladende ikke den eneste, som er blevet snydt af folkene bag Modelhouse Production. På TrustPilot fortæller mange andre om manglende løn og dårlig behandling hos modelbureauet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.