Råd: Tving ikke grøntsager i din teenager
Teenagere spiser færrest grøntsager af alle aldersgrupper. Men det hjælper ikke at skændes med din teenager om broccolien, lyder rådet.
Teenagere er den befolkningsgruppe, der spiser færrest grøntsager, viser den seneste undersøgelse fra DTU.
Teenagere er den befolkningsgruppe, der spiser færrest grøntsager, viser den seneste undersøgelse fra DTU. Foto: /free


Mange forældre kan nok nikke genkendende til, at magtkampe med husets teenager kan være opslidende, og der er rigeligt at blive uvenner over.

Ét stridspunkt kan være, at det ifølge tal fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er meget svært at få teenagere til at spise nok grøntsager.

Kun tre procent af de 14 til 27-årige får de vejledende 300 gram grøntsager om dagen, viser DTU's seneste undersøgelse fra 2013, der skildrer danskernes spisevaner.

Selv små børn, der ikke skal spise de samme mængder mad som teenagere og voksne, får flere grøntsager end teenagere.

- Men voksne får altså heller ikke de 300 gram, det anbefales, understreger Sisse Fagt, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

14 procent af de 11 til 75-årige når deres grøntsagskvote.

Og netop derfor, er der ikke meget ræson i at skændes med en teenager, der rynker på næse af det grønne på fadet, mener Heidi Agerkvist, psykolog og familievejleder.

- Børn lærer af, hvad vi gør, og ikke hvad vi siger. Så hvis man selv lusker uden om de grønne fødevarer, kan man ikke forvente, at ungerne får for vane at spise dem, fortæller hun til Ritzau Fokus, og fortsætter:

- Hvis man kører på med modstand og "jeg bestemmer, jeg er den voksne"-attituden, så kan man lige så godt give op med det samme, siger Heidi Agerkvist.

Det er nemlig naturligt for teenagere at skubbe imod, hvis forældrene skubber på. Og når fastfood og cola også frister, kan det være svært at vinde med argumenter om sundhed.

- Vi ved heldigvis, at det retter sig over tid, og at folk bliver bedre til at spise grønt med alderen, siger Sisse Fagt.

I stedet for at fremhæve sundhedsfaktoren, kan man drage fordel af, at teenagere begynder at forstå konsekvenserne af usund mad, lyder det fra familievejleder Heidi Agerkvist.

- Har teenageren problemer med uren hud, kan man fremhæve, at grønt er godt for huden. De begynder også at få en fornemmelse for, at det er smart at have en stærk og sund krop i det lange løb, fortæller Heidi Agerkvist.

Man kan også med fordel tage teenageren med på råd. Serverer man altid den samme grøntsagsblanding, som resulterer i et himlende "nej tak", kan man lade teenageren byde ind med ønsker til grøntsager eller tilberedning, så de føler sig inkluderet og føler, at de har givet tilsagn til det, der bliver serveret.

Fakta: Sådan får du grønt i teenageren

- Tag dem med ud og handle, og lad dem vælge selv.

- Spørg ind til tilberedningen. En stegt champignon smager meget anderledes end en rå.

- Lad være med at kræve, at de skal spise grøntsagerne. Det avler blot mere modstand.

- Kig på dine egne vaner. Vær et godt eksempel.

Kilde: Heidi Agerkvist

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.