Råd til førstegangskøbere: Gå ikke i panik

Økonomer advarer førstegangskøbere mod at hoppe ud i et uovervejet boligkøb bare for at komme med på prisvognen.
Der er gang i boligsalget. I København er priserne på ejerlejligheder steget 42 procent siden 2009.
Der er gang i boligsalget. I København er priserne på ejerlejligheder steget 42 procent siden 2009. Foto: SKAFTE RUMLE/free

- Det går så vanvittigt stærkt. Man skal nærmest stå med rede penge i hånden i det sekund, man træder ind ad døren, hvis man skal have en chance.

Sådan siger 31-årige Klaus Falk Hansen, der sammen med sin kæreste, leder efter ejer- eller andelslejlighed i København.

Parret bor i en relativ dyr lejelejlighed og vil gerne have deres eget, men ofte er lejligheden solgt allerede inden åbent hus, eller også står en køber klar med et bud i løbet af de første fem minutter.

- Man skal virkelig være klar til at sige ja lige med det samme. Man kan lettere komme til at købe katten i sækken, hvis ikke man holder tungen lige i munden, fordi det skal gå så stærk, siger han.

Klaus Falk Hansen er ikke alene. De store prishop på boliger de seneste år især i København, hvor priserne er steget 42 procent siden 2009, har gjort markedet rødglødende.

Det får økonomer til at frygte en ny boligboble

- Som boligkøber skal man selvfølgelig tage bestik af den markedssituation, der er, men man må aldrig lade sig stresse af den og købe ud fra spekulation, siger boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann til Newspaq.

Også cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, advarer købere mod at lade sig presse til at slå til nu for at få del i prisfesten.

- Hvis man køber med den forventning, at det bliver endnu dyrere i morgen, og at man må se at komme med på vognen, er man med til at skabe en boligboble, siger han til Newspaq.

Christian Hilligsøe Heinig opfordrer købere til at have is i maven og kun slå til, hvis de har et reelt behov, og økonomien er i orden.

- Der er ingen grund til at træffe en forhastet beslutning. Der skal nok dukke en ny bolig op, hvis det glipper med en anden, siger han.

Selvom priserne især i København er steget med raketfart, er begge økonomer enige om, at der endnu ikke er tale om en boble.

- Beskæftigelsen er steget ganske pænt, renten er faldet til et historisk lavt niveau, desuden flytter 11.000 mennesker til København hvert år. Så priserne har hold i en økonomisk optur, siger Lise Nytoft Bergmann og understreger, at Nordea heller ikke bliver kimet ned at spekulationslystne danskere, der vil låne til projektsalg eller købe bolig nummer to og tre, som man så det tilbage i begyndelse af 00'erne.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser tirsdag, at priserne på ejerlejligheder er steget langt mere end på huse.

Mens priserne på enfamiliehuse på landsplan har taget et hop på 3,5 procent det seneste år, er lejlighederne i gennemsnit blevet 8,2 procent dyrere.

Gode råd til førstegangskøbere:

1. Køb hvis du har et boligbehov, økonomien er i orden, og du oplever stor jobsikkerhed. Overvej hvilke pladsbehov du har de kommende år.

2. Gå i banken og bliv kreditgodkendt, så du ved, hvilke boliger du skal kigge på.

3. Tag fat i mæglere, når du har fået defineret dine behov og din økonomi, og få dem til at holde udkig for dig.

4. Vælg et fastforrentet lån, især hvis du frygter, at renten vil stige og presse din økonomi. Med et fastforrentet lån kan du indfri lånet før tid og dermed skære en luns af restgælden, hvis renten stiger.

5. Køb kun bolig hvis du har et reelt behov. Har man penge at spekulere for, så placer dem andetsteds f.eks. på aktiemarkedet.

6. Gå ikke i panik over store prisstigninger og tænk, at du skal "med på vognen". Der kommer altid en anden bolig. Desuden vil priserne måske begynde at falde igen, hvis renten stiger.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.