R om Mette F's udlændingeudspil: "Et symbolpolitisk slag i luften"

Socialdemokraternes forslag om at stramme på reglerne for familiesammenføring er et symbolpolitisk slag i luften, mener Sofie Carsten Nielsen. Brug dog kræfterne på integration fremfor strammerkurs, lyder det.
Sofie Carsten Nielsen (Rad) kritiserer Mette Frederiksen for at bruge kræfter på symbolpolitiske slag i luften i stedet for at sætte turbo på integration af flygtninge. 
Sofie Carsten Nielsen (Rad) kritiserer Mette Frederiksen for at bruge kræfter på symbolpolitiske slag i luften i stedet for at sætte turbo på integration af flygtninge.  Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix.

Lad os nu bruge alle kræfter på at få integrationen af nye flygtninge til at fungere i stedet for at fyre symbolpolitiske stramninger af, der alligevel ikke har nogen gang på jord.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsordfører i Radikale, Sofie Carsten Nielsen. Socialdemokraternes tidligere regeringspartner ryster på hovedet over, at Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen i dag kræver en kraftig opstramning af reglerne for at få familiesammenføring i Danmark.

- Socialdemokraterne rammer forbi skiven. Forslaget om at stramme på adgangen til familiesammenføring handler jo slet ikke om de tusindvis af flygtninge, der kommer nu. Størstedelen er syrere, der kommer fordi de er forfulgte. De er flygtninge, og vi har pligt til at leve op til konventioner og give dem familiesammenføring, siger hun.

Derfor vil de mange syriske flygtninge, der lige nu kommer til Danmark fortsat have ret til at få familiesammenføringer og bliver slet ikke omfattet af Mette Frederiksens strammerforslag, pointerer hun.

Slag i luften

- Det er ligesom sådan et symbolpolitisk slag i luften, og det er slet ikke det, vi har brug for. Vi har brug for at få mennesker bedre og hurtigere integreret, fastslår Sofie Carsten Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen ærgrer sig over, at Socialdemokraterne ikke bruger krudtet på at få gang i integrationen frem for at stramme skruen i forhold til familiesammenføring.

- Opgaven lige nu er ikke at stramme. Opgaven er at integrere hurtigt og nu. Jeg tror, at det befolkningen forventer af os politikere lige nu er at få integrationsindsatsen til at virke frem for at foreslå stramninger. Folk vil have os til at få flygtninge hurtigt i gang. Få afdækket deres kompetencer og få dem ud på arbejdsmarkedet, mener hun.

Politikere halser efter virksomheder

- Virksomhederne siger, at de er klar til flygtningene. Civilsamfundet og organisationerne siger, at de er klar, og jeg synes egentlig, at politikerne skulle se at komme efter det, siger Sofie Carsten Nielsen og giver dermed Mette Frederiksen et rap over fingrene.

Sofie Carsten Nielsen erkender, at heller ikke den tidligere SR-regering lykkedes særlig godt med integrationen.

- Vi har ikke gjort det godt nok tidligere. Så burde vi også alle sammen sige, at så er det nu, at vi gør det. Får integrationen på skinner. Og det handler det her forslag fra Socialdemokraterne slet ikke om, beklager hun.

I 2014 blev der givet 5.727 tilladelser til familiesammenføring. I år er tallet allerede oppe på 7.593. Dertil kommer, at regeringen forventer, at vi i år vil modtage 15.000 flygtninge.

Socialdemokraterne forslår, at man skærper sprogkravet, så man fremover skal have bestået sprogprøve i Dansk 2 og ikke som nu Dansk 1, for at kunne få sin familie til Danmark. Derudover kræver partiet at man er i job, og at man som hovedregel bor blandt danskere og ikke i udlændinge-ghettoer.

Udspillet fra Socialdemokraterne kommer samtidig med, at integrationsminister Inger Støjberg (V) er ved at lægge sidste hånd på regeringens udspil til en stramning på familiesammenføringsområdet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.