Qvortrup: Østergaard lefler for Mette Frederiksen

Ved at skabe afstand til Thorning prøver Morten Østergaard (R) at indsmigre sig på Mette Frederiksen (S).
Politisk kommentator Henrik Qvortrup mener, at Morten Østergaard (R) ofrer sit forhold til Helle Thorning-Schmidt, når han i et interview udstiller deres  noget kølige forhold.
Politisk kommentator Henrik Qvortrup mener, at Morten Østergaard (R) ofrer sit forhold til Helle Thorning-Schmidt, når han i et interview udstiller deres noget kølige forhold. Foto: Claus Bech/Scanpix/Arkiv

I et bemærkelsesværdigt interview med Euroman udstiller formand for de Radikale Morten Østergaard sit noget kølige forhold til den afgåede formand for Socialdemokraterne Helle Thorning-Schmidt.

I interviewet fortæller han blandt andet, hvordan Helle Thorning-Schmidt forsøgte at presse ham til at ændre dagpengereformen, og hvordan hun angiveligt "ville teste hans styrke".

Derudover fortæller Østergaard, at der ikke var megen kommunikation de to regeringsparti-formænd imellem, og at de under valgkampen kun talte sammen en enkelt gang.

Lefler for Mette F.

Politisk kommentator Henrik Qvortrup mener, at Morten Østergaard med denne manøvre forsøger at lefle for Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen.

Han bider nemlig mærke i, at Østergaard i interviewet får nævnt sit gode forhold til Mette Frederiksen, som han i øvrigt glæder sig til at samarbejde med, samtidig med at han lufter det kølige forhold til Helle Thorning-Schmidt.

- Han lægger luft og afstand til Thorning, og det er faktisk en tillidsskabende foranstaltning i forhold til den nye formand for Socialdemokratiet, siger Henrik Qvortrup til Avisen.dk.

Ofrer forholdet til Thorning

Derudover benytter Morten Østergaard sig af lejligheden til at forsvare sin rolle i valgkampen, vurderer Henrik Qvortrup.

- Han korrigerer den opfattelse, som mange jo har haft om, at de Radikale var kropumulige i valgkampen og de ødelagde det hele for Socialdemokraterne. Og han kan komme med denne udmelding uden af lægge sig ud med den socialdemokratiske ledelse, fordi der er i mellemtiden kommet en ny formand, siger Henrik Qvortrup.

Han mener, at Østergaard bevidst ofrer sit forhold til Thorning for at kunne fortælle sin side af historien, og for at skabe et bedre forhold til Mette Frederiksen.

Svag leder

I interviewet i Euroman fortæller Morten Østergaard, at han, da han overtog formandsposten for de Radikale efter Margrethe Vestager, blev opfattet som en svag leder sammenlignet med sin forgænger. Noget, han angiveligt måtte modbevise.

Men det lykkedes aldrig for Østergaard, fortæller Henrik Qvortrup.

- Det kan godt være, at Morten Østergaard selv mener, at han stod imod presset, og det gjorde han også i et vist omfang. Men det var en politiker af en hel anden vægtklasse, der kom ind i regeringen, hvis man sammenligner med Vestager. Når jeg snakker med folk fra den tidligere regering, siger de også, at det blev meget nemmere, da Vestager var ude af klappen, siger Henrik Qvortrup.

Thorning snakkede ikke med nogen

Det er bemærkelsesværdigt, at Thorning og Østergaard kun snakkede sammen én gang under valgkampen, mener den politiske kommentator.

Men faktisk snakkede Helle Thorning-Schmidt stort set ikke med nogen under valgkampen, oplyser Qvortrup, der selv netop er ved at skrive en bog om den tidligere regering.

- Hun var en "lonely rider" et langt stykke hen ad vejen. Så selvom det kan virke påfaldende, at hende og Østergaard ikke snakkede sammen, så er det bemærkelsesværdigt i sig selv, at hun ikke snakkede med nogen. Hun snakkede stort set kun med partifællen Bjarne Corydon (tidligere finansminister, red.) og sine rådgivere, fortæller Henrik Qvortrup.

Hans vurdering er, at Helle Thorning-Schmidt afholdt sig fra at snakke med sine politiske kollegaer under valgkampen som et slags værn mod kritik.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.