Putin i dokumentar: Vi overvejede atomvåben

Krim-krisen fik Rusland til at sætte alt ind på at forsvare russere på halvøen, siger han i dokumentar.
Ruslands præsident Putin var klar til at give ordre om, at atomvåbnene skulle gøres klar, da russere på Krim-halvøen var i fare sidste år.
Ruslands præsident Putin var klar til at give ordre om, at atomvåbnene skulle gøres klar, da russere på Krim-halvøen var i fare sidste år. Foto: Alexei Druzhinin/AP

Ruslands præsident, Vladimir Putir, var klar til at sætte landets arsenal af atomvåben på standby, da Krim-krisen var på sit højeste sidste år.

Det siger han ifølge BBC i en tv-dokumentar, der blev vist på russisk tv søndag aften.

Årsagen til, at det drastiske skridt blev overvejet, var ifølge Putin, at russeres liv på Krim var i stor fare.

På spørgsmålet om, hvorvidt Rusland var klar til at aktivere atomberedskabet, sige Putin:

- Vi var klar til at gøre dette.

- Krim er vores territorium historisk set. Der bor russere dér. De var i fare. Vi kunne ikke lade dem i stikken, siger han.

I et tidligere klip fra dokumentarudsendelsen, som blev vist for to uger siden, sagde den russiske leder, at uanset folkeafstemningen om Krims tilhørsforhold, havde han annekteret halvøen. Han tog beslutningen flere uger før folkeafstemningen.

I dokumentaren "Vejen til Moderlandet" kunne russiske seere søndag høre deres præsident tale om hele processen med at få Krim tilbage til Rusland.

Det var især den ukrainske revolution, der væltede den daværende præsident Janukovitj, der var dråben, der fik Putins bæger til at flyde over.

- Vi havde ikke overvejet at adskille Krim fra Ukraine, før disse begivenheder fandt sted og regeringen blev væltet, siger han.

Tidligere i februar sidste år var den prorussiske ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, flygtet fra Kijev. Han havde søgt tilflugt i Donetsk i det østlige Ukraine.

- Han ville simpelthen blive udraderet. Så vi gjorde klar til at få ham ud af Donetsk af landjorden, ad søvejen og ad luftvejen, fortæller Putin om det møde, han holdt med kommandanterne for flere specialenheder og folk fra forsvarsministeriet.

De vestlige lande fordømte Ruslands intervention på Krim og kaldte den i strid med folkeretten. Der afstedkom, at EU og USA indførte økonomiske sanktioner mod Rusland og prorussere på Krim.

Dokumentarudsendelsen er optaget for lang tid siden. Putin selv har ikke vist sig offentligt de seneste 10 dage, og det har fået spekulationerne om hans helbred til at florere på internettet.

/ritzau/Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.