Psykologformand: Styringen i den offentlige sektor gør flere syge

Den styring, som er rullet ud over den offentlige sektor, er med til at gøre flere syge og færre raske, mener Formanden for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen.
Sosu'er, sygeplejersker og
andre offentligt ansatte bliver mere syge af styringen i den offentlige sektor,
mener Formanden for Dansk Psykologforening Eva Secher Mathiasen.

Sosu'er, sygeplejersker og andre offentligt ansatte bliver mere syge af styringen i den offentlige sektor, mener Formanden for Dansk Psykologforening Eva Secher Mathiasen.

Foto:Thomas Lekfeldt/Scanpix/Arkiv

Formanden for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen, retter skarp kritik mod den måde, den offentlige velfærdsservice styres på.

Den offentlige sektor er de sidste ti år blevet fyldt med krav om registrering, og hvad hun ser som irrelevante målinger af, om de ansatte gør, hvad de skal. Derimod interesserer ingen sig for, hvordan brugerne har det, kritiserer hun.

- Vi er rigtig mange derude, som kan se, at borgere og patienter ikke bliver mere raske af det, vi foretager os, siger Eva Secher Mathiasen til Ugebrevet A4.

Faktisk mener Eva Secher Mathiasen, at den styring, som er rullet ud over den offentlige sektor, er med til at gøre flere syge og færre raske. Og det gælder brugere såvel som medarbejdere.

Får ikke lov til at gøre sit arbejde ordentligt 

- På velfærdsområdet handler det jo om, at man kommer med et kald, sin faglighed og en vilje til at gøre noget for sine medmennesker, uanset om man er læge, sosu, psykolog, sygeplejerske eller andet. Og så er det, man bliver syg og dårlig, når det går op for én, at det ikke er dét at hjælpe men antallet af korrekte handlinger, der er det væsentlige. Man får ikke lov til at gøre sit arbejde ordentligt, lyder hendes kritik.

Eva Secher Mathiasen anerkender ikke politikernes argumenter om, at den globale konkurrence presser os, og at vi skal effektivisere og jagte produktivitetsstigninger for at få det hele til at hænge sammen.

Tværtimod mener hun, at hvis Danmark skal kunne klare sig i den globale konkurrence, er vi nødt til at anerkende, at aktivitet målt i volumen er mindre vigtig end effekten af aktiviteten. Og at trivsel er et væsentligt konkurrenceparameter, uanset om det drejer sig om en offentlig eller privat virksomhed.

Stress og angst rammer oftest 

- Medarbejdere, der har det godt, kan mere, kan lære og producere mere og trives med at arbejde længere. En virksomhed er meget bedre tjent med medarbejdere, der har det godt i stedet for medarbejdere, der hele tiden falder fra permanent eller i længere perioder, fordi de ikke kan holde til de krav, der stilles til dem. Det kan slet ikke betale sig at indrette et samfund, der ikke egner sig til de mennesker, der lever i det, mener psykologformanden.

Stressrelaterede lidelser som angst og depression er ifølge Sundhedsstyrelsen blandt de fem sygdomme, der forekommer oftest i Danmark. Angst er faktisk den sygdom, som koster vores samfund mest. Det er for Eva Secher Mathiasen en kraftig understregning af, at vi skal ændre den måde, vi har indrettet arbejdsmarkedet på.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.