Psykolog om Rema-overfald: Det bliver aldrig slettet

En Rema 1000-medarbejder blev næsten slået ihjel, mens han passede sit arbejde. Men selv mennesker, der har været udsat for noget så traumatisk, kan genopbygges. Kolleger og chefer spiller en nøglerolle, siger krisepsykolog.
En grimt knivoverfald kostede næsten en 42-årig Rema 1000-ansat jobbet sidste år. Men mennesker kan faktisk blive nogenlunde hele igen, selv efter så grumme oplevelser, siger krisepsykolog.
En grimt knivoverfald kostede næsten en 42-årig Rema 1000-ansat jobbet sidste år. Men mennesker kan faktisk blive nogenlunde hele igen, selv efter så grumme oplevelser, siger krisepsykolog. Polfoto/arkiv: Rasmus Flindt Pedersen

En 42-årig butiksansat måtte i dag i Retten i Glostrup genopleve den rædselsaften lige før jul sidste år, da to røvere overfaldt ham og stak ham flere gange med en kniv i en Rema 1000-butik i Albertslund. Et stik ramte én centimeter fra hjertet, og manden mistede 2,3 liter blod.

En så grum oplevelse vil ligge dybt i et menneske resten af livet, siger krisepsykolog fra Center for Beredskabspsykologi Henrik Lyng.

- Når man har været så tæt på at blive slået ihjel, er det jo det ultimative traume, man kan blive udsat for. Det er ikke noget, man nogensinde får slettet af sin personlige historie, siger Henrik Lyng, der lever af at hjælpe butikskæder med at håndtere kriser, blandt andet Rema 1000.

LÆS OGSÅ: Knivstukket Rema-ansat: Blodet drev ud af mig

Kolleger spiller nøglerolle

Angst, depression og PTSD-symptomer, såsom søvnløshed, koncentrationsbesvær og flash-backs til episoden kan opstå i kølvandet på rystende og livstruende oplevelser.

Men alligevel har mange gode chancer for at få sindet lappet sammen og få sin tilværelse igen, siger Henrik Lyng. Det afhænger dog i høj grad af det nærmeste netværk, og her spiller kolleger og chefer en hovedrolle, siger psykologen.

- Tænk på hvor mange timer, vi bruger på vores arbejde. Vi bruger jo nærmest mere tid med vores kolleger, end med familien. Så arbejdspladsen er i den grad en væsentlig faktor. Hvordan taler man om det her i butikken, og hvordan støtter man hinanden blandt kollegerne, siger Henrik Lyng.

Kan blive velfungerende

De psykologiske langtidseffekter af eksempelvis et knivstikkeri kan være mareridt og angstreaktioner i forbindelse med uskyldige hverdagshændelser, hvor lyde eller lugte måske pludselig genaktiverer rædselsminutterne.

I værste fald kommer man aldrig til at arbejde igen oven på en rystende oplevelse. Men det er de færreste, det sker for, siger Henrik Lyng.

- Hvis det takles ordentligt, så kan mennesker med ret alvorlige traumer med tiden få symptomerne, så meget på afstand, at de bliver velfungerende, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.