Psykolog: Det er arbejdet der stresser os - ikke privatlivet

Når en medarbejder bliver sygemeldt med stress, bliver det ofte forklaret med private forhold. Men det lægger et røgslør over de forhold i arbejdet, der er med til at stresse os, mener erhvervspsykolog.
Vi skal nå mere på kortere tid, og det er blevet mere uklart, hvornår vi gør arbejdet godt nok. Det er med til at stresse os, mener erhvervspsykolog.
Vi skal nå mere på kortere tid, og det er blevet mere uklart, hvornår vi gør arbejdet godt nok. Det er med til at stresse os, mener erhvervspsykolog. Foto: Colourbox

Livskriser som skilsmisser, sygdom og død får ofte skylden, når vi går ned med stress. Men det er i virkeligheden oftere arbejdet, der stresser os, skriver erhvervspsykolog, Signe Groth-Brodersen, i et debatindlæg i Politiken.

"Der er ingen dokumentation, der indikerer, at der skulle være sket en stigning i det samlede omfang af livskriser for den enkelte. Til gengæld er det veldokumenteret, at globaliseringen har forårsaget gennemgribende forandringer i arbejdets indhold og organisering," skriver hun.

Derfor mener hun, at det er mere realistisk, at det er de stigende krav på arbejdet, der er skyld i, at flere og flere går ned med stress.

Stress koster os ifølge Signe Groth-Brodersen 14 milliarder kroner om året, og derfor skal der tages hånd om de problemer på arbejdet, der forårsager stressen, mener hun.

Men det sker ikke, når vi kun fokuserer på de private problemer.

"Det private lægger sig som et røgslør over forhold i arbejdet, der bør gøres noget ved. For det er ikke stress, der gøres noget ved, når forklaringen forskydes mod individet. Det er alene den enkeltes oplevelse af skyld og skam," skriver hun.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.