Psykisk sårbare kan beholde jobbet: Neergaard forlænger truet ordning

Beskæftigelsesministeren har nu aftalt med LO, DA og KL at forlænge en truet forsøgsordning, der giver socialøkonomiske virksomheder lov til at ansætte førtidspensionister i skånejob med løntilskud.
"Det er min opfattelse, at socialøkonomiske virksomheder er meget værdifulde for de mennesker, der arbejder der," siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).
"Det er min opfattelse, at socialøkonomiske virksomheder er meget værdifulde for de mennesker, der arbejder der," siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Foto: Scanpix/arkiv

De ansatte i Café Kaffegal og ØKOgal i Aarhus kan ånde lettet op.

De skal nemlig ikke længere frygte at få stukket en fyreseddel i hånden til efteråret.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) var ellers begyndt at udfase den forsøgsordning, som har ladet en række såkaldte socialøkonomiske virksomheder som blandt andre Café Kaffegal og ØKOgal ansætte førtidspensionister og fleksjobbere i skånejob med løntilskud.

Men efter kritik af beslutningen, har Jørn Neergaard Larsen nu aftalt med LO, DA samt Kommunernes Landsforening (KL), at forsøgsordningen får lov til at fortsætte i yderligere tre år med henblik på at finde en "permanent løsningsmodel". Det skriver Information.

- Vi kan kun være glade, og der er allerede god stemning i personalegruppen, siger Brian Sørensen, der er leder af Café Kaffegal, til TV 2 Østjylland.

Avisen.dk har tidligere skrevet en række artikler om den kamp, som Brian Sørensen har kæmpet for, at hans psykisk sårbare ansatte kunne få lov til at beholde deres job. 

"Meget værdifulde virksomheder"

Siden 2013 har socialøkonomiske virksomheder som Brian Sørensens haft mulighed for at fravige det såkaldte rimelighedskrav, der skal sikre en rimelig fordeling mellem antallet af ordinært beskæftigede ansatte og ansatte på særlige vilkår. Hensigten med kravet er, at private virksomheder ikke udnytter muligheden for at ansætte billig arbejdskraft, så de får en konkurrencemæssig fordel i forhold til konkurrerende virksomheder. I praksis betyder det, at der kun må være én person ansat med løntilskud for hver fem ordinært ansatte.

Beskæftigelsesministeren besluttede oprindeligt at udfase forsøgsordningen for de socialøkonomiske virksomheder med henvisning til, at det ikke var lykkedes arbejdsmarkedets parter at blive enige om at lempe kravet i en særlig nedsat arbejdsgruppe, hvor DA og LO også sad med ved bordet.

I februar var der indkaldt til åbent samråd om emnet, og her signalerede beskæftigelsesministeren, at han ville holde hånden over den midlertidige ordning, indtil der blev fundet en fast løsning. Og nu er forsøgsordningen altså officielt blevet forlænget med tre år.

- Det er min opfattelse, at socialøkonomiske virksomheder er meget værdifulde for de mennesker, der arbejder der, siger Jørn Neergaard Larsen til Information og fortsætter:

- Det er mennesker, som har komplekse udfordringer og står uden for eller på kanten af arbejdsmarkedet, og med socialøkonomiske virksomheder har de mulighed for at blive en del af et fællesskab på en arbejdsplads.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.