Psykiatere: Stressramte skal IKKE sendes hjem

På halvdelen af al sygefravær i Danmark står der psykiske problemer. Det koster Danmark 55 milliarder kroner om året, siger to psykiatere.
Stress kan defineres som en belastningstilstand, som både kan være psykisk og fysisk. Belastningstilstanden opstår, når ydre eller indre krav overstiger de ressourcer, den enkelte har – eller oplever, at han eller hun har.
Stress kan defineres som en belastningstilstand, som både kan være psykisk og fysisk. Belastningstilstanden opstår, når ydre eller indre krav overstiger de ressourcer, den enkelte har – eller oplever, at han eller hun har. Foto: Scanpix/modelfoto

Nu går to psykiatere mod strømmen i forhold til behandling af stress.

På baggrund af erfaring med mere end 10.000 patienter påpeger psykiaterne Lars Aakerlund og Jesper Karle, at mennesker, der lider af stress behandles forkert, når de får en sygemelding og bliver sendt hjem for at komme til hægterne igen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Sammen udgiver Lars Aakerlund og Jesper Karle i næste uge bogen ”Tag på arbejde – fra sygemelding til samarbejde”.

Og i følge forfatterne koster psykiske helbredsproblemer Danmark 55 milliarder kroner om året - den altovervejende udgift er tabt arbejdsfortjeneste.

- Stress bliver en alt for bred overskrift for en masse symptomer, som alle viser klare tegn på mistrivsel. Første skridt er naturligvis at få en egentlig diagnose, og hvis det viser sig, at stress er årsagen til dårligdommene, er det vigtigt at fastholde den syge på arbejdspladsen og undgå isolation, som kun fremmer de negative tanker. Og dermed forværrer eller forlænger sygdommen, siger Jesper Karle til Jyllands-Posten.

Forfatter-parret mener, at man i stedet for at sende en stressramt person hjem, skal gå sammen - arbejdspladsen, lægen og kommunen - om at fastholde personen i en overkommelig dagligdag.

Men det er nu også den vej, de praktiserende læger, som skriver sygemeldingen, er gået de senere år, siger Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation.

- Det er ikke sikkert, at man skal arbejde 50 timer om ugen, men netop tilknytning til arbejdspladsen er det centrale. Det er vigtigt for helbredelsen, siger lægeformanden til Jyllands-Posten.

Hver dag er psykiske problemer årsag til cirka 70.000 sygemeldinger. Dermed udgør den kategori omtrent halvdelen af al sygefravær i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.