Profiler fra V og S: Mere politisk fair play, tak!

Når så mange danskere har mistet tilliden til politikerne og opfatter dansk politik som mudderkastning, er det et wake up call til hele den politiske verden. Det må være bolden og ikke manden, man går efter i den politiske kamp, mener politiske profiler fra både Venstre og Socialdemokraterne.
Der kan ryge en finke eller to af panden fra en følelsesladet politiker i en politisk debat, anfører Venstres Jakob Engel-Schmidt. Her er det nu en for grov tackling, V-politikeren ifølge skatteminister Benny Engelbrecht (S) har gjort sig skyldig i under den årlige fodbolddyst mellem rød og blå blok.
Der kan ryge en finke eller to af panden fra en følelsesladet politiker i en politisk debat, anfører Venstres Jakob Engel-Schmidt. Her er det nu en for grov tackling, V-politikeren ifølge skatteminister Benny Engelbrecht (S) har gjort sig skyldig i under den årlige fodbolddyst mellem rød og blå blok. Simon Skipper, Scanpix

- Det er et alarmsignal. Får vi ikke dæmmet op for den holdning, mister folk den grundlæggende tillid til det politiske system. Og så ender vi i amerikanske tilstande med en valgdeltagelse på 50 procent og en politisk debat, der er devalueret til noget koldt, kynisk og konfliktorienteret, fordi det er den eneste måde, man kan trænge igennem til de få politisk interesserede.

31-årige Jakob Engel-Schmidt, der har siddet i Folketinget for Venstre i halvandet år, er ikke i tvivl om alvoren i den meningsmåling, Avisen.dk har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af vælgerne.

41 procent af danskerne opfatter først og fremmest dansk politik som et slagsmål, hvor det mest handler om at mistænkeliggøre og svine politiske modstandere til. Kun hver fjerde som et forum, hvor man finder politiske løsninger på tværs af partiskel.

Læs Før valget: Politik opfattes som ren mudderkastning

Tillid til politikerne er i bund

- I forvejen vidste vi, at tilliden til politikerne er helt i bund. Og jeg tror, at en del af forklaringen er alle de personsager i skandalesammenhæng, dansk politik har været overfyldt med de senere år. Det har været med til at underminere den politiske debat, mener Jakob Engell Schmidt, som er tidligere formand for Venstres Ungdom.

Peter Hummelgaard, tidligere formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og nu folketingskandidat for partiet, er enig i, at der er tændt en advarselslampe.

Han mener, der er sket et voldsomt skred i vælgernes syn på det politiske liv i løbet af de seneste fem-seks år, og at politikerne selv har været ude om det, fordi de har flyttet fokus fra, hvad politik handler om.

Personlige angreb

- Jeg tror, det i særdeleshed hænger sammen med angrebene på statsministerens personlige skatteforhold. Og at vægerne sidder tilbage med en opfattelse af, at uanset hvad der foreslås, så står der en modstander klar til at sige ’løftebrud’, og ’du sagde sådan og sådan for tre år siden’, siger Peter Hummelgaard.

Løftebrud har været et dominerende tema fra den borgerlige oppositions side, erkender Jakob Engel-Schmidt.

- Men det er et faktum, at der aldrig har været flere løftebrud end under den nuværende regering, undskylder Jakob Engel-Schmidt.

- Det er sket på grundlag af det repræsentative demokratis ånd og principper. Vi har haft en parlamentarisk situation, hvor det ikke har været muligt at gennemføre det, man gik til valg på, lyder svaret fra Peter Hummelgaard.

Politik skal slå gnister

Politiske uenigheder kommer man ikke uden om, understreger de to politikere fra hver deres blok. Og det skal man heller ikke, mener de. Men de mener begge, at de politiske uenigheder snarere end personlige angreb skal være det bærende i de politiske konfrontationer, hvis tilliden til politikerne skal forbedres.

- Det er vigtigt, at vi opnår en balance, hvor man også viser vælgerne, hvad de grundlæggende politiske og ideologiske forskelle mellem partierne er. I 00’erne sagde man, at man ikke kunne se forskel på, hvad de forskellige partier stod for, fordi de alle sammen sagde det samme. Det var også et problem. Udfordringen ligger i at få flyttet konfrontationerne fra det personlige til det politiske, mener Peter Hummelgaard.

Der skal være plads til stærke følelser

Jakob Engel-Schmidt vil også meget nødig falde i ét med sine politiske modstandere, men håber at kunne tøjle sin politiske profil så meget, at den ikke vækker anstød hos vælgerne.

- Jeg er en politiker med ret stærke følelser og holdninger, og jeg synes, det er ærligt at vise og udtrykke dem, når jeg er i debatter. Der kan ryge en finke eller to af panden nogle gange, men det synes jeg også, der skal være plads til. Problemet er måske, at hvor der før i tiden var plads til, at det skete en gang imellem, så er det blevet den nye form for politisk kommunikation, at man er oppe i det røde felt hele tiden, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.