Professor: Magthavere i Afrika bævrer over Burkina Faso

Opstand og politisk pres fik Burkina Faso tilbage på sporet, hvilket er besked til magthavere, siger professor

Magthavere i Afrika tager i høj grad ved lære af, at Burkina Faso igen får en overgangsregering, efter at landet blev kastet ud i politisk uro tidligere på ugen, da landets midlertidige styre blev kuppet.

Det siger Afrika-ekspert og professor emeritus fra Københavns Universitet Holger Bernt som følge af, at det kortlivede militærstyre nu er ovre.

- Det er i høj grad noget, der noteres og læres af i resten af Afrika, specielt i Vestafrika, hvor militæret kunne have interesser i den retning, siger han og fremhæver den folkelige opstand og det politiske pres som to væsentlige grunde til nyudviklingen.

Afrikanske mæglere er kommet frem til en aftale med juntaleder general Gilbert Diendere. Samtalerne har haft som mål at stoppe de voldelige sammenstød mellem soldater og demonstranter og forsøge at redde præsidentvalget i oktober.

- Det ses som en stor markering rettet mod de præsidenter, som sidder i Afrika og har planer om at ændre forfatningen og sidde i mere end to perioder. Det vil folk ikke finde sig i, og Burkina Faso står som et symbol på den bevægelse, siger Holger Bernt.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.