Professor: Borgerlig regering kan være en fordel for dagpengemodtagere

DF's kanonvalg kan faktisk åbne op for større lempelser på dagpengeområdet, end en rød regering kunne tilbyde, vurderer professor i statskundskab.
En svækket Lars Løkke Rasmussen og en styrket Kristian Thulesen Dahl skal forsøge at få enderne til at mødes om en dagpengeløsning. Det kan blive til fagbevægelsens fordel, vurderer professor.
En svækket Lars Løkke Rasmussen og en styrket Kristian Thulesen Dahl skal forsøge at få enderne til at mødes om en dagpengeløsning. Det kan blive til fagbevægelsens fordel, vurderer professor. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har allerede kvaler med at få løst det store puslespil omkring regeringsdannelse efter torsdagens valg.

Men når regeringen er på plads, venter der nye kvaler forude i form af kommissioner og ekspertudvalg, som den tidligere regering har nedsat, skriver Ugebrevet A4.

Der vil ikke mindst være fokus på Dagpengekommissionen, som til september fremlægger anbefalinger til et nyt dagpengesystem. Herefter vil det være den nye regerings opgave at forhandle en dagpengeaftale på plads.

- Dagpengekommissionen har jo fået høj status, efter at Helle Thorning og Lars Løkke i valgkampen gav hinanden håndslag på at gøre noget. Det betyder, at Lars Løkke ikke bare kan smide Dagpengekommissionens rapport i skraldespanden. Men det betyder ikke, at man automatisk vil følge alle anbefalinger, siger Asbjørn Sonne Nørgaard, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, til Ugebrevet A4.

Der skal skabes tryghed for dagpengemodtagerne

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, var selv med til at udtænke dagpengereformen. Men siden er han vendt på en tallerken og har sluttet sig til kravet fra SF og Enhedslisten om en halvering af genoptjeningsperioden.

I valgkampen gik Thulesen Dahl skridtet videre sammen med SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, og forlangte flere penge til dagpengeområdet.

- Vi er enige om, at der skal skabes tryghed for dagpengemodtagere, og at det haster. Det mener vi kun kan gøres ved at tilføre området flere penge, lød den fælles besked fra DF-formanden og SF-formanden.

Løkke kan ikke holde til, at det her eksploderer

Det er sådan en melding, der binder efter et valg. Og det er sådan en melding, der kan betyde, at kommissionens oplæg om at komme med anbefalinger, som ikke samlet set koster flere penge, bliver tilsidesat, når der skal laves en endelig løsning, vurderer Asbjørn Sonne Nørgaard.

- Vi kan godt havne i den paradoksale situation, at fagbevægelsen og a-kasserne faktisk kan få mere ud af en borgerlig regering, end de ville kunne få med en rød regering, siger han til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Dansk Folkeparti kommer ikke til at løbe fra deres løfte, og Lars Løkke kan heller ikke holde til, at det her eksploderer mellem hænderne på ham. Derfor tror jeg, at man kommer til at se en eller anden form for lempelse på det her område.

SF: Vi vil gøre alt for at holde DF op på det

SF har da også allerede travlt med at minde Dansk Folkeparti om deres dagpenge-håndslag.

SF's gruppeformand, Jonas Dahl, forventer, at DF vil bruge sine afgørende mandater i forhold til en ny blå regering under ledelse af Lars Løkke til at gennemtrumfe de ønskede dagpengeforbedringer.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at holde Dansk Folkeparti op på det, de har sagt i valgkampen, siger SF's gruppeformand, Jonas Dahl, til Ritzau.

Ifølge en beregning fra Finansministeriet vil en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til 6 måneder koste mellem 600 og 800 millioner kroner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.